Hlavní obsah
Knihy a literatura

Plavba zlých snů je dokonalá, dokud o ní nezačnete přemýšlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Plavba zlých snů

Léto a období dovolených je ideální doba, kdy sáhnout po milostných románech. Novinka Plavba zlých snů od autorky L. J. Shen je pro tohle skvělou volbou, ale nesmíte nad ní moc přemýšlet.

Článek

Tennessee je ve svém městě vyvrhelkou, otěhotněla v 16, vypadá jako laciná děva, je drzá, nešikovná a stávají se jí nehody. Všichni jí přezdívají „děsná Nesska“. To pan doktor Cruz je miláčkem maloměsta, skvělý sportovec, na každém rohu zachraňuje životy a ještě je to fešák. Má totiž knír. Teď je vám jasné, jak to celé dopadne. Nemohou se vystát, ale shodou okolností se ocitnou v jedné kajutě na výletní lodi. A drama, pardon tedy láska, může začít.

Ano, je to poněkud prvoplánové, ale tohle bych romantické knize nevyčítala. Všechny jedou podle zajetých šablon. Tahle je skvěle napsaná a čte se jedním dechem. Těch 400 stran jsem zvládla během jediného dne. Je to vtipné, odsýpá to, čte se to skoro samo. Ale na konci si říkáte, že těch klišé bylo jaksi moc.

Tak za prvé nelogické chování všech ve městě – rodičů Nessky, jí samé i Cruze. Ale kdyby se všichni chovali normálně, tak román má jen 20 stránek a celé velké drama si mohli všichni odpustit. Na druhou stranu znám maloměsta a vím, že to, co uděláte v 16, se s vámi opravdu může táhnout celý život, ale až tak? Opravdu v současné společnosti převládá názor, že za nemanželské dítě může jen žena a muži se vše odpustí, i opuštění mladé rodiny a neplacení alimentů?

Ovšem největší problém jsem měla s hlavním hrdinou. Tedy s jednou jeho částí a tou je knír. Je podáván jako věc, která ho dělá až neodolatelně sexy. Jako bychom se zarazili někde v 80. letech u špatného německého porna. Neznám nikoho, kdo by teď knírek považoval za sexy atribut. Strniště určitě, plnovous možná, ale knírek? A jak máte společně s hlavní hrdinkou vzdychat nad idolem, když vás jeho popis spíše odpuzuje?

Škoda také, že z českého překladu unikla ta hra se slovy – jméno hlavního hrdiny se totiž podobá slovu plavba v angličtině, což jsou pro mě rozhodně plusové body. Po další knize autorky klidně sáhnu, jen se jí asi nebudu tak zabývat a budu klouzat po povrchu, protože jinak je to velmi odpočinkové a vtipné čtení. Za mě 3*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: hledáte nenáročnou oddechovku, u které vypnete a užijete si volna.

NEČTĚTE TO, POKUD: i nad červenou knihovnou musíte přemýšlet. A pokud máte averzi ke knírům.

SHEN, L. J. Plavba zlých snů. Přeložil Darina POVOLNÁ. Praha: Baronet, 2023. ISBN 978-80-269-2056-4.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz