Hlavní obsah
Knihy a literatura

Po Bridgertonových přichází Ztracený vévoda z Wyndhamu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Ztracený vévoda z Wyndhamu

Máte už přečtených všech devět knih věnujících se sourozencům Bridgertonovým i všechny čtyři prequely a nevíte, co číst dál? Můžete sáhnout po další knize od autorky Julie Quinnové Ztracený vévoda z Wyndhamu, kterou právě znova vydal Ikar.

Článek

Grace je zchudlá dáma, která si na živobytí vydělává jako společnice nerudné vévodkyně z Wyndhamu. Monotónní dny jí naruší přepadení jejich kočáru. Loupežník Jack je extrémně přitažlivý a když v něm ještě vévodkyně pozná svého ztraceného vnuka, je jisté, že se Grace život změní. Změní se i současnému vévodovi, který není zrovna nadšen z objevení nového bratrance, a vévodově snoubence, která tak neví, koho si vlastně vezme.

Julia Quinnová umí psát historické romance. Dokazují to statisíce výtisků jejích knih i to, že podle nich vznikl veleúspěšný seriál na Netflixu. Bohužel Ztracený vévoda z Wyndhamu nepatří mezi její, alespoň podle mého názoru, nejzdařilejší kousky. Není moc vtipný a ani napínavý. Neřeší se v něm velké problémy a po přečtení snadno zapomenete, o čem to bylo. Jedná se o romantickou jednohubku, kterou si můžete s sebou vzít na dovolenou a víte, že u ní vypnete a nemusíte nad ní moc přemýšlet. Romantická linka je krásná, hlavnímu páru budete fandit, stará rašple vévodkyně vás bude přiměřeně iritovat, vedlejší pár vás zvládne nalákat na svou knihu. A to je tak všechno.

Bohužel kniha trpí tím, že nevysvětluje pohnutky a motivaci dvou vedlejších postav lady Amelie a Thomase. To vše se dozvíme až v pokračování duologie, které se jmenuje Pan Cavendish, jestli se nemýlím. Nakladatelství Ikar plánuje i její znovuvydání, tak doporučuji s četbou Ztraceného vévody počkat a přečíst obě knihy na jeden zátah. Ony se totiž odehrávají současně a při četbě buď jedné nebo druhé může být čtenář poněkud zmaten vývojem událostí.

Největší nevýhodou knihy je ovšem její odfláklá redakce. Chápu, že je to v podstatě spotřební literatura, ovšem mohl by si to před sazbou ještě někdo přečíst. Tolik překlepů a chyb jsem v knize již dlouho nepostřehla. Maloobchodní cena knihy je 349 korun a za to by si čtenář zasloužil dobře odvedenou práci.

Sečteno a podtrženo: Ztracený vévoda z Wyndhamuneurazí a ani nenadchne. Fanoušci, nebo spíše fanynky žánru, budou spokojeni, ostatním nemá moc co nabídnout.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: milujete historické romance a Julia Quinnová patří mezi vaše oblíbené autorky.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí nedůsledná knižní redakce a to, že je to v podstatě historický nonsens.

QUINN, Julia. Ztracený vévoda z Wyndhamu. Vydání druhé. Přeložil Marie MACHÁČKOVÁ. Praha: Ikar, 2024. ISBN 978-80-249-5416-5.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz