Hlavní obsah
Knihy a literatura

Poslední velkokněžna poodkrývá osudy zavražděné Olgy z rodu Romanovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Poslední velkokněžna

Historický román Poslední velkokněžna se zaměřuje na poslední nepříliš radostná léta nejstarší dcery zavražděného ruského cara.

Článek

Dějiny Ruska u nás určitě nejsou tak populární (zvláště v poslední době), jako dějiny naší země nebo například Velké Británie, přesto jsou události a osobnosti, o kterých máme všichni alespoň základní povědomí. Jednou z těchto událostí je zavraždění carské rodiny Romanovců v roce 1918. Román Poslední Velkokněžna shrnuje události, které vedly k onomu neblahému ránu, a to z pohledu přímé účastnice, velkokněžny Olgy Nikolajevny, nejstaršího dítěte carského páru.

Román začíná rok před vypuknutím První světové války, která změnila tvář Evropy a Rusko uvrhla do chaosu občanské války. Jedná se o historickou fikci, takže nečekejte žádná suchá data, ale historii podanou čtivým způsobem tak, že vás dokáže bez problémů vtáhnout do děje. Kniha vyžaduje vaši plnou pozornost, protože se odehrává ve dvou časových rovinách. V ději se také objevuje spousta postav, ale autorka na začátek knihy umístila jmenný rejstřík, který pomáhá se mezi všemi těmi knížaty a revolucionáři se alespoň trochu vyznat.

Bryn Turnbullová dokázala každému členu romanovské rodiny vdechnout život a jeho osobu přiblížit dnešnímu čtenáři. Už na začátku je vám jasné, jak kniha musí dopadnout. Přáli byste si jiný konec, přesto musí dojít k nevyhnutelnému. Olgu podává jako ženu, která přes své mládí zřejmě věděla, jaký osud ji čeká, ovšem rozhodla se svou historickou roli hrát až do hořkého konce.

O ruské historii mám jen obecné povědomí, takže mi kniha určitě rozšířila obzory. Skvěle upozornila na rozdíly, jaké v Rusku na začátku 20. století panovaly mezi obyčejnými mužiky a aristokracií. Jaká byla mezi obyčejnými Rusy bída, kterou ještě umocnil vstup země do velké války. Revoluce se tak zdála být opravdu nezastavitelná. Čtenář se také dozví, v jaké izolaci carské dcery museli kvůli nemoci svého bratra trávit své dospívání, že se carský pár k vládnutí vůbec nehodil a všechno podřizoval jen zdraví nástupníka.

Kniha byla poutavě napsána, jen bych chtěla, aby šla trochu více do hloubky. Aby byla o něco historicky hutnější, protože některé události a osobnosti jsem si v průběhu čtení musela dohledávat. Ale jak říkám, o událostech nemám takový přehled. Na druhou stranu musím vychválit to, že autorka vycházela z Olžiných deníků, které se dochovaly a všechny i romantické linky tak mají reálný základ. Dokonce svým postavám vložila do úst slova, která jsou historicky doložitelná. Také v případě této knihy velmi doporučuju přečíst doslov autorky, který události v knize dává do ještě širších souvislostí.

Za mě 4*/5* a těším se na další knihy z ruské historie.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi historické knihy, kde je opravdu kladen důraz na skutečné historické události. A pokud máte rádi příběhy se silnou ženskou hrdinkou.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, že dopředu víte, jak kniha dopadne. Nebo pokud by vám současná averze k Rusku znechucovala cokoliv, co se ho, byť i jen okrajově, dotýká.

Knihu mi nakladatelství Beta poskytlo k recenzi.

TURNBULL, Bryn. Poslední velkokněžna. Přeložil Milena PELLAROVÁ. Praha: Beta, 2022. ISBN 978-80-7593-429-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz