Hlavní obsah
Rodina a děti

Schvalme manželství pro všechny, dlužíme si to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Julie Rose/ Pixabay.com

Duhový pár

Opravdu vyspělá demokracie se pozná podle toho, že všem dává stejné možnosti. O té naší to ale neplatí.

Článek

Představte si, že se narodíte jako dejme tomu levák. Celý život vás to limituje. Lidé se na vás koukají skrz prsty, i když vám tvrdí opak. Leckde nejste vítaní, cítíte se ostrakizovaní a když najdete někoho, s kým toužíte založit rodinu, dalšího leváka, stát vám to neumožní. Říkáte si, že je to absurdní představa? Ale není, stačí zaměnit slovo levák za gaye či lesbu (nebo jiného člena LGBTQ+ komunity).

Považuju se za poměrně šťastnou ženu. Žiju v zajištěném heterosexuálním svazku, ve kterém se přirozeně narodily dvě děti. Ale vím, že to rozhodně není samozřejmost. Prostě se tak nějak všechno spojilo. Jenže existuje skupina lidí, která místo opačného pohlaví preferuje stejné. A naše společnost s ní jedná podřadně. Prý si pořád vyskakují, vždyť mají registrované partnerství, tak co by ještě chtěli?

Jenže registrované partnerství není to samé, co manželství. Partneři totiž nemají ta samá práva jako manželé. Nevzniká jim například nárok na vdovský/vdovecký důchod, nevzniká společné jmění a co je nejhorší, nemohou spolu vychovávat dítě tak, aby byli rodiči oba.

Jsme nejateističtější národ Evropy, a přesto se pořád oháníme definicí z Bible. Vždyť manželství je přece svazek muže a ženy! Nelžeme si sami do kapsy? Manželství ze své podstaty vždy bylo majetkovou smlouvou o zajištění rodiny. O muže a ženu šlo až v poslední řadě. Nechceme tedy smazat tento dluh, který máme vůči členům naší společnosti a konečně být ve všem rovní? Zaslouží si to oni i my, příslušníci heterosexuální většiny.

Ale jen tak brzo to nebude. Včera se tento bod opět nedostal na program schůze poslanecké sněmovny. Přitom to na začátku tohohle volebního období vypadalo tak nadějně. Doufám, že to jednou vyjde. Chci totiž, aby děti z mé tradiční rodiny vyrůstaly v opravdu demokratické zemi, kde by se nestyděly za názory svých spoluobčanů. Protože před zákonem i před, v této diskuzi tolik zmiňovaným, Bohem bychom si snad měli být rovni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz