Hlavní obsah
Knihy a literatura

Sežer, nebo buď sežrán - román o kanibalismu nutí zamýšlet se nad lidstvím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Znamenitá mrtvola

Dystopické a postapokaliptické knihy mají jednu velkou výhodu: člověk se může utěšovat, že takové hrůzy se mu nikdy nestanou. No nebyla bych si tím tak jistá…

Článek

Když u nás v loňském roce vyšla kniha argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy Znamenitá mrtvola, sklidila velký ohlas. Čtenáři se vlastně dělili pouze na dvě skupiny. Jedni knihu nadšeně vynášeli do nebes a druzí ji po pár stránkách odkládali s tím, že podobné hnusy číst nebudou. Jenže to by byla velká chyba.

Marcos Tejo žije v blízce neurčité budoucnosti. V práci je sice výkonný, ale některé její aspekty mu velmi vadí. Spokojený není ani v osobním životě. Přišel o syna, manželka od něj odešla a se sestrou nemá nejvřelejší vztahy, do toho ho jeho otec nepoznává. Marcos navíc žije ve světě, kde vyhubili zvířata. Přenášeli totiž údajně smrtelný virus, který mohl vyhladit lidstvo. Jako zdroj masa v tomhle světě slouží lidské bytosti, protože bez bílkovin přece nelze žít. A Marcos pracuje na jatkách.

Ano, námět knihy je mírně řečeno znepokojivý, ale když od něho trochu poodstoupíme, zjistíme, že se kniha zabývá velmi palčivými otázkami. Co je vlastně lidství? Co nás vlastně dělí od zvířat? Asi ne tolik. Lidé ve světě Marcose jsou schopni páchat strašná zvěrstva jen pro svůj malý a krátký prospěch. Žije se jim krásně, tak proč by něco měli měnit a upírat si svůj komfort? Aby ostatní tak netrpěli? Vždyť stačí jenom zavřít oči. Téma je v dnešním světě více než aktuální. A on i ten virus a postoj vlády nutí ve světle minulých událostí člověka k otázkám.

Pokud vám nevadí trocha toho čtenářského diskomfortu, knihu si přečtěte, opravdu stojí za to. Jen bych jí vytkla nějaké logické chyby, ale ty třeba přehlédnete. A pokud nechcete držet onu znepokojivou obálku, mám pro vás dobrou zprávu. Právě vyšla jako audiokniha, takže si ji můžete pustit do uší. Třeba ten zážitek nebude tak znepokojivý, když to neuvidíte černé na bílém.

Za mě 4*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi dystopie a u knih rádi přemýšlíte.

NEČTĚTE TO, POKUD: máte slabý žaludek.

BAZTERRICA, Agustina María. Znamenitá mrtvola. Přeložil Lenka MALINOVÁ. Praha: Dobrovský, 2022. Fobos. ISBN 978-80-277-0245-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz