Hlavní obsah
Knihy a literatura

Špitálníkové Severka vypráví o děsuplném životě v Severní Koreji

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Severka

Nina Špitálníková studovala na vysoké škole v Korejské lidově demokratické republice a od té doby se jí ve svém životě soustavně věnuje. Po deníkových zápiscích a knize rozhovorů sepsala románové vyprávění Severka.

Článek

Mladá žena Ri Jo-cong se snaží v Jižní Koreji splynout s davem, neupozorňovat na sebe a nikomu neříct svoje tajemství. Narodila se a žila totiž na severu v prominentní rodině. Aby přežila a měla výhody, dělala nemorální věci. Jak se s tím dokáže srovnat její svědomí?

V knize Severka Niny Špitálníkové se ocitáme u rozhovoru s mladou ženou, která se dostala ze Severní Koreji na svobodný jih. Ve svém vyprávění líčí svůj život, který na rozdíl od ostatních připomínal pohádku. Její otec pracoval pro režim, takže jim zdánlivě nic nechybělo. Navíc výchova zapříčinila, že z ní vyrůstala hrdá komunistka, která si představitele státu přímo zbožštila. Vždyť malým Severokorejcům je ideologie vtloukána do hlav již od kolébky.

Jak Ri Jo-cong roste, zjišťuje, že za bezchybné služby režimu může získávat výhody. Začne tedy donášet. Bonzuje na spolužáky, kamarády i vlastní rodiče. Protože má strach, aby se neznelíbila a nepřišla o výhody. Rozhodně je to děsivé čtení. Zvlášť, když člověk začne přemýšlet, jestli by byl sám podobných zdánlivě nevinných udání schopen pro trochu přilepšení. A že vlastně to, co dělají lidé v Severní Koreji, dělali třeba lidé i tady za války, jen aby se vyhnuli hledáčku státní moci.

Hrdinka si namlouvá, že její udávání nemělo děsivé důsledky. Ovšem její vyprávění je přerušené hlasem její známé, na kterou v Severní Koreji donášela, a ta se kvůli tomu dostala do nápravného tábora. Čtenář se tak dozví i o vražedných podmínkách, kterým jsou Severokorejci ve věznicích vystavováni. A že i ve vězení, stejně jako všude, existuje hierarchie.

Vyprávění Ri Jo-cong je popisem života ženy, která opravdu věřila všem lžím a demagogiím, které jí odmalička vštěpovali. O to těžší pro ni bylo vystřízlivění po překročení hranice. A zjištění, že i Jižní Korea po ní bude něco chtít. Kvůli věcem, které na hrdinku postupem vyprávění vyjdou najevo, s ní čtenář příliš nesoucítí. Spíš je mu líto všech ostatních. Řada otázek v knize zůstává palčivě nedořešena, ač člověk jaksi tuší, že veselého konce se nedočká.

Kniha Severka je sice románovým vyprávěním, ovšem zakládá se na konkrétním osudu. O to je příběh děsivější. Čtenář při čtení začne děkovat vesmíru, že žije v demokratické zemi a nemusí dělat takové volby, jaké činí každý den Severokorejci. Rozhodně by se o takových věcech mělo psát a mluvit, aby se více neděly.

Od Niny Špitálníkové jsem přečetla dvě její nebeletristické knihy, jejichž sdělení bylo pro mě osobně naléhavější. Románový kabát vyprávění mi příliš nesedl, což je ovšem pouze subjektivní pohled. Naopak zase někomu bude více vyhovovat převyprávěné podání. Rozhodně knihy autorky doporučuji každému, aby si trochu rozšířil obzory a zjistil, jak složitý může být život za ostnatým drátem nejkomunističtější země světa. A že balancovat na hraně života a smrti tam mohou i prominenti režimu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: se chcete dozvědět, jak těžký až smrtelný je život v KLDR.

NEČTĚTE TO, POKUD: si myslíte, že zločiny komunismu se neděly a nedějí.

ŠPITÁLNÍKOVÁ, Nina. Severka. Praha: NLN, 2023. ISBN 978-80-7422-935-0.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz