Hlavní obsah
Knihy a literatura

Takové maličkosti přibližují příběh irských Magdaleniných prádelen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Takové maličkosti

Claire Keeganová se v knize Takové maličkosti zamýšlí, zda jsme ochotni obětovat osobní pohodlí ve snaze pomoci druhým bytostem a zda bychom měli oplácet dobro, kterého se nám dostalo.

Článek

Blíží se Vánoce a v irském městečku New Ross obchodník s uhlím Bill Furlong rozváží poslední zakázky před tím, než se ženou a pěti mladými dcerami oslaví narození Páně a konec roku. Při zavážce zboží do místního ženského kláštera je však svědkem něčeho, co mu nedá spát. Mladá zubožená dívka v kůlně ho prosí o pomoc. O to, od čeho ho všichni ostatní odrazují. Jenže on sám ví, jak i malá pomoc dokáže člověku změnit život k lepšímu, protože jemu se pomoci dostalo. Poslechne tedy Bill ostatní, nebo své svědomí?

Kniha se odehrává v předvánočním čase. V období, kterému vládne klid, vděčnost, smíření, láska a touha být se svými blízkými. V rádiu hrají vánoční hity, peče se cukroví, nakupují se poslední dárky, chystají se jesličky a do této atmosféry plné pokoje vstupuje zlo. To ovšem nepředstavují pouze jeptišky, které vedou útulek pro nehodné dívky, ale zlou se stává celá komunita městečka. Protože všichni tuší, že se za zdmi kláštera děje něco zlého, ale nikdo se proti tomu nepostaví. Mají strach o vlastní dobré bydlo.

Dobrák Bill touží něco udělat. Chce nebohým děvčatům pomoci, protože i on se jí v životě dočkal. Chce dobro poslat dál. Jenže ho od toho všichni odrazují. Neměl by být sobec, ale myslet na svou rodinu, protože jeptišky v městečku ovládají úplně všechno a závisí na nich i Billův blahobyt.

Atmosféra knihy je tíživá, stejně jako je tíživá nálada v klášteře. Přesto se před námi příběh rychle odvíjí. Odehrává se v osmdesátých letech, ale vlastně by se mohl odehrát kdykoliv a kdekoliv. Místo ani čas nejsou důležité, důležitý je vnitřní boj jednotlivce, který sledujeme. Vyplatí se člověku pro dobrý pocit zahodit budoucnost? Na tuhle otázku si spolu s Billem musí odpovědět každý sám.

Takové maličkosti jsou útlou novelou, která příběh Magdaleniných prádelen nepopisuje. Ty stojí spíše na okraji, protože hlavní děj se točí kolem Billa a jeho konání. Přesto i těch pár zmínek v knize ukazuje, jakým utrpením si museli jejich „chovanky“ procházet. Jednalo se o zařízení pro padlé ženy, které se měly napravit a vrátit se posléze zpět k počestnému životu. Některé ženy v nich ovšem strávily celý život. Poslední taková prádelna, kterou pod nálepkou charity v Irsku provozovala církev, ale která zneužívala nucené práce žen, byla zavřena až v roce 1996. 

Takové maličkosti jsem poslouchala jako audioknihu od vydavatelství OneHotBook. Příběh namluvil Martin Myšička, doslov o prádelnách a autorce pak Iris Kristeková. Myšičkův příjemný nevtíravý hlas dokázal postavy skvěle oživit a přidal příběhu na naléhavosti. Rozhodně knihu i audioknihu mohu všem doporučit.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá, život běžné irské rodiny v osmdesátých letech a zamyšlení člověka, jestli jeho pohodlí stojí za utrpení jiných.

NEČTĚTE TO, POKUD: si myslíte, že si to ty ženy zasloužily.

KEEGAN, Claire. Takové maličkosti. Přeložil Hana ULMANOVÁ. Současná světová próza (Prostor). Praha: Prostor, 2023. ISBN 978-80-7260-558-3.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz