Hlavní obsah
Knihy a literatura

V Pařátu smrtky se vyšetřuje vražda na prahu morové epidemie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka kniha Pařát smrtky

Do Prahy se dostává mor. Jenže ještě před tím vraždí i někdo jiný. Dokáže mnich Blasius odhalit vraha před tím, než všichni podlehnou černé smrti?

Článek

Františkánský mnich Blasius je povolán, aby spolu se svým přítelem rychtářem Jakubem vyšetřil mord. Je ovšem možné, že se nejedná o vraždu, ale purkmistr zemřel na mor, který zrovna do Prahy dorazil. Oba přátele tak čeká pátrání, při kterém se mohou touto smrtelnou nemocí nakazit. Je jasné, že jim oběma půjde o život, zvlášť, když se do celé věci začne míchat politika. Jsme totiž na začátku bouřlivého 15. století.

Blaisus je detektiv v současných detektivkách velmi tradiční. Ze všeho má tendence se vymluvit, smilní, pije, dluží, kde může a nepřátele má za každým rohem. Ženy mu padají k nohám, až se čtenář diví proč vlastně, když je podán jako charakter v zásadě nevábný. Možná, že se v minulosti smilnilo více než nyní. Kdo ví. Ale Jan Bauer snad při psaní své detektivky musel z nějakých historických pramenů vycházet.

Co oceňuji, je vhled do Prahy 15. století. Člověk se dozví, kde všude byl kostel a jak se stavěly. Kolik krčem s poetickými jmény se na Starém, Novém a Menším Městě pražském nacházelo. Jak probíhala správa města či ohledávání mrtvoly. A taky si přečte drby o Zikmundovi, Václavu VI. a Janu Husovi. Zajímavý je také popis opatření, které byly přijímány v souvislosti s přicházející morovou epidemií. Naše covidová opatření byla rozhodně lépe zvládnutá.

Za odhalením vraha stojí v podstatě náhoda, když se Blasius objeví na místě, kde být v danou chvíli neměl a vyslechne rozhovor osoby, která za vším stojí. Chápu, že ve skutečném životě náhoda může za spoustu věcí, i občas za vyřešení zločinu, ale neměla by se toho dobrá detektivka vyvarovat? Blasius mi k srdci nepřirostl ani jako člověk a ani jako detektiv.

Celkově musím říci, že Pařát smrtky je historická detektivka, která typického čtenáře ani neurazí a ani nenadchne. Ovšem pokud je někdo fanoušek žánru, určitě ho příběh potěší. Jedná se o odpočinkovou knihu, u které člověk nemusí moc přemýšlet.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi historické detektivky.

NEČTĚTE TO, POKUD: čekáte od detektivního žánru trochu rafinovanosti.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.

BAUER, Jan. Pařát smrtky: detektivní případy mnicha Blasia. Brno: MOBA, 2023. ISBN 978-80-279-0471-6.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz