Článek
Někdy se uvaří až moc a na talíři pak místo pěkných, pevných kousků skončí rozvařená hmota, která připomíná spíš bramborovou kaši. Ať už chystáte brambory k řízku, nebo k pečenému masu, tenhle výsledek nikoho nepotěší. Přitom se tomu dá poměrně jednoduše předejít. Nejde o žádnou vědeckou metodu ani složité vaření podle kuchařky šéfkuchaře z michelinské restaurace. Je to jednoduchý trik, který zvládne každý, a přitom k němu stačí něco, co má doma téměř každý, a možná by vás vůbec nenapadlo to použít.
Rozvařené brambory jsou postrachem hlavně tehdy, když potřebujete, aby vypadaly na talíři pěkně. Když z hrnce vytahujete měkké, rozpadlé kusy, člověka to trochu zamrzí. Někdo za to viní špatný druh brambor, jiný zase tvrdí, že chyba je v délce vaření. Pravda může být někde uprostřed, ale svůj podíl na tom má i úplně jiná věc. Voda. Ano, právě v ní se během vaření děje malá chemie, která může bramborám buď pomoct, nebo je naopak zničit. A právě tady přichází ke slovu ta nečekaná surovina.
Možná si teď představujete, že půjde o nějakou speciální směs z obchodu pro gurmány. Ale kdepak. Stačí obyčejný ocet. Ano, ten samý, kterým si ochutíte okurkový salát nebo vyčistíte rychlovarnou konvici. Ocet má totiž jednu užitečnou vlastnost. Dokáže zpevnit strukturu brambor tím, že mírně ovlivní jejich škrob a buněčné stěny. Ve výsledku se pak brambory při vaření nerozpadnou, zůstanou pevné a hezky drží tvar. A přitom není třeba to s ním nijak přehánět. Na jeden hrnec bohatě stačí lžíce, maximálně dvě. Nalijete ho do vody hned na začátku, spolu se solí, a pak už vaříte brambory tak, jak jste zvyklí.
Možná se ptáte, jestli ocet brambory chuťově nezkazí. Odpověď je jednoduchá. Ne. V tak malém množství ho po uvaření vůbec nepoznáte. A pokud byste přece jen měli obavu, můžete použít jemnější variantu, třeba jablečný ocet. Ten je chuťově mírnější, ale účinek má stejný. Někdo dokonce místo octa používá trochu citronové šťávy, která funguje na podobném principu, ale osobně mám vyzkoušeno, že ocet funguje lépe a spolehlivěji.
Když jsem tenhle tip slyšel poprvé, přiznám se, že jsem si ťukal na čelo. Přidávat ocet do brambor? To mi znělo spíš jako recept na nějaký experiment než na lepší oběd. Ale jednou jsem měl v plánu připravit slavnostní večeři a nechtěl jsem riskovat, že se mi na stole rozpadnou brambory dřív, než k nim stačím postavit maso. Tak jsem to zkusil. A výsledek? Dokonalý. Brambory byly krásně pevné, měly sice měkký vnitřek, ale nerozpadaly se a na talíři vypadaly tak, že by se klidně mohly fotit do kuchařky. Od té doby už vařím brambory jedině takhle.
Nejde přitom jen o estetiku. Pevnější brambory mají lepší texturu i při jídle. Drží si tvar i v teplém másle, nepromění se v kaši, když na ně položíte plátek masa, a dají se bez problémů ohřívat. A to oceníte třeba druhý den, když vám zbyde od oběda a nechce se vám znovu loupat nové.
Další výhodou je, že tenhle postup nic nestojí a nezabere žádný čas navíc. Nepotřebujete kupovat drahé suroviny, přidávat složité koření nebo sledovat teplotu vody na stupeň přesně. Ocet nalijete do hrnce spolu s vodou a je hotovo. Brambory pak vaříte, dokud nejsou měkké, stejně jako vždycky. Jen se vyhnete tomu, že při slévání skončíte s hromadou rozpadlých kousků.
Abych ale byl fér, má to jednu malou podmínku. Ocet pomůže, ale nezachrání všechno. Pokud budete vařit brambory dvakrát tak dlouho, než je třeba, nebo použijete odrůdu, která je určená na kaši, nepomůže vám ani zázrak z lahvičky. Ale v běžné domácí praxi, kdy člověk brambory hlídá a chce, aby zůstaly pěkné, tenhle trik funguje spolehlivě.
Od té doby, co ocet při vaření používám, už jsem rozvařené brambory na talíři neviděl. A co je nejlepší, když jsem to poradil známým, byli z výsledku nadšení. Někteří tvrdili, že jim tenhle tip ušetřil nejen nervy, ale i peníze, protože nemuseli vyhazovat pokaženou várku a vařit novou. Takže jestli máte doma ocet, zkuste to hned při příštím vaření. Je to malá změna, která přinese velký rozdíl a vaše brambory už nikdy nebudou končit jako nevzhledná kaše.