Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ceny neurčuje trh, ale bohatí a spekulanti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Thomas Tigris, obrázek vytvořila AI

Bohatý vymýšlí ceny, vytvořeno AI

Ekonomové i politici nám tvrdí, že ceny v kapitalismu určuje jen trh. Že regulace cen jsou špatné. Jak to ale ve skutečnosti je? Kdo skutečně určuje ceny, za které jsme nuceni nakupovat?

Článek

Určuje opravdu ceny pan „Trh“, kterého nikdo nikdy neviděl? Nebo ceny určují spíš ti, co prodávají?

Kdyby ceny určoval jen trh, musely by klesnout při propadu reálných mezd českých občanů a při poklesu poptávky a kupní síly obyvatel. Ale to se neděje, máme pořád kladnou inflaci, poptávka je nižší, lidé méně kupují, ale ceny dál rostou.

Jak to tedy funguje doopravdy a kdo určuje ceny? Před pár roky v jednom městě developer postavil dům. Od června do prosince prodával byt za 3 miliony Kč, ale od ledna nového roku stejný byt ve stejném domě, postavený za stejné peníze, začal prodávat za 4 miliony. Copak se stalo? Změnil se během Silvestra, trh s nemovitostmi? Vzrostly ze dne na den všem lidem v ČR platy o 33% ? Samozřejmě, že ne. Na trhu s nemovitostmi se nestalo vůbec nic. Jen si jeden bohatý člověk řekl, proč bych vydělal na jednom bytu jen 1 milion Kč, když bych mohl lidi víc oškubat, a vydělal miliony dva.

O ceně toho bytu tedy nerozhodl trh, ale ten developer. A protože příklady táhnou, tak se za chvíli k němu přidali další. A u jiného projektu byt za 6 milionů už stál za půl roku 10 mil Kč. V normální společnosti by se něco takového považovalo za nemorální, před 60 lety by se toto ani na Západě v lokálním kapitalismu nemohlo stát, v socialismu už vůbec ne. Ale v ČR v době globálního kapitalismu, kdy stát nehlídá to, aby obyčejné lidi bohatí a mocní neokrádali, se může všechno.

Můžete vyrobit 1 kWh elektřiny za 20 haléřů a můžete ji následně prodat lidem i za 10 Kč, tedy s marží cca 5000%. To jsme viděli v roce 2022. V době kdy král hlídal, aby se nešidilo, by manažery firmy prodávající elektřinu s tak nehoráznou marží zavřeli do hladomorny. Ale dnes v době globálního kapitalismu a liberalismu manažeři za to dostanou milionové odměny, a majitelé na dividendách miliardy. Dokonce minoritní akcionáři ČeZu mají takovou drzost, že vyhrožují státu soudy, kdyby jim toto evidentní a nehorázné okrádání zákazníků znemožnil.

O ceně elektřiny tedy opět nerozhodl trh, ale bohatí lidé, majitelé firem, spekulanti na burze a politici. Zajímavé na tom je, že ve Francii a na Slovensku, kde také mají kapitalismus, stanovili cenu za elektřinu na 1,5 Kč/kWh a nebyl s tím žádný problém.

Známý je případ Nutely. V Německu i pan premiér Fiala nakoupil levněji větší balení Nutely než v ČR menší balení. Neměla by být na jednotném trhu EU stejná cena? Neměly by na jednotném pracovním trhu EU být stejné platy? Jak to, že Němci s větší kupní sílou, větší poptávkou po Nutele, ji mají levnější než Češi?

Odpověď je jednoduchá, cenu Nutely totiž nestanovuje trh jak nám tvrdí ekonomové, ale bohatí manažeři německých obchodních řetězců se statisícovými platy. A těm zřejmě zákony a politici v Německu neumožňují okrádat německé zákazníky a nebo si německý vlastník netroufne okrádat Němce. Ale v ČR mu zákony a politici umožňují prodávat s přemrštěnou marží a není mu proti srsti okrádat Čechy. Jiné vysvětlení není.

Na teoretickém ideální malém lokálním trhu, kde mají všichni účastníci po dlouhou dobu stejné podmínky a stydí se okrádat své zákazníky, se může nastolit rovnováha nabídky a poptávky. 2 malý pekaři na jednom náměstí malého města budou prodávat oba rohlíky za 3 Kč, za výrobní náklady + normální marži. Ale, když nebudou slušní a dohodnou se, mohou je oba prodávat lidem, co nemají auto, aby jeli 20 km do marketu klidně za 5 Kč. Ceny opět neurčuje tedy trh, ale ti pekaři.

V podstatě každý trh je dnes deformovaný a manipulovatelný. Čím bohatší a mocnější hráči na něm jsou, tím snáze mohou ceny manipulovat ve svůj prospěch. Každý trh navíc ovlivňuje řada vnějších faktorů, a i kdyby se někde vytvořila spravedlivá rovnováha, nevydrží dlouho. Vnější vlivy ceny opět rozkolísají. Proto někdo musí dohlížet na to, aby na trhu platili omezující podmínky, aby nikdo nemohl zneužívat svého postavení, které mu dává jeho bohatství a moc. Dřív toto hlídal král, dnes to musí dělat silný a bohatý stát.

Tvrzení ekonomů a politiků, že ceny stanovuje trh, nabídka a poptávka, dnes v 99% neplatí a je pouhou zástěrkou, která bohatým lidem a firmám umožňuje obyčejným lidem prodávat zboží za přemrštěné ceny (nejen potraviny, nemovitosti, energie). Nebo jim naopak umožňuje vykupovat od zemědělců produkty pod jejich výrobními náklady. Oni pak musí likvidovat v ČR sady a prasečáky, což je absolutně nenormální situace.

Protože dnes nikdo nic nereguluje a bohaté firmy a lidé si mohou dělat co chtějí, nefunguje ani trh s energiemi, ani trh s nemovitostmi, ani trh se zemědělskými produkty. Bez regulace totiž nikdy nic nefungovalo ani v přírodě a ani v lidské společnosti.

Ceny nemají určovat boháči, s trikem, že ceny určuje „trh“, ale výrobní náklady a spravedlivá marže. U energií i třeba dlouhodobé kontrakty. Tak tomu bylo v lokálním kapitalismu v předchozích desetiletích na Západě.

Zcela nehorázné je tvrzení ekonomů placených zahraničními firmami, že ceny jsou v ČR vysoké, proto, že lidé za ně nakupují. To máme v ČR umřít hlady a svítit petrolejkami, aby ceny klesly? Jak to, že v Německu s vyššími platy a vyšší kupní silou mají nižší ceny? Oni Němci kupují málo Nutely?

Dalším nepravdivým klišé je tvrzení, že když je něčeho málo musí to být drahé, a když je něčeho moc je to levné. Jak to tedy, že je benzin nejdražší v létě, kdy ho nakupujeme nejvíc? Měl by být tedy levnější, protože prodejci hodně prodají se stejnými fixními náklady, mají možnost zlevnit. Jenže oni zdraží, protože zneužívají toho, že na dovolenou každý musí natankovat, ať to stojí, co to stojí.

Někdo řekne, že jsem komunista, a že pokud budeme ceny regulovat bude málo zboží. Není to pravda, chci jen návrat k tomu, co fungovalo stovky let a v lokálním kapitalismu ještě před 40 lety, a třeba u energií ještě před 15 lety, kdy jsme všichni platili za elektřinu stejně a nikomu to nepřišlo divné. Dnes, aby i 80 letá babička sledovala cenu elektřiny na burze a udělala si kurz makléře, aby věděla, zda má fixovat nebo nakupovat na spotu.

Důkaz, že ceny lze bezproblémů regulovat, dokazují cigarety. U nich jsou ceny tvrdě regulované. Cigarety dokonce musí stát stejně na Sněžce i v Praze, přestože dostat je na Sněžku znamená vyšší náklady. A nevzniká žádný problém, cigaret není nedostatek. Jen kuřáci nemusí číst letáky a nebo obcházet trafiky a hledat, kde koupí levnější.

Když to jde u cigaret, šlo by to úplně stejně nebo podobně i u cen benzinu, elektřiny, plynu, telefonních tarifů a jiného zboží. Ceny lze regulovat i u nemovitostí, jen chtít. Ale bohatí politici hájí zájmy bohatých byznysmenů a dovolují jim okrádat obyčejné občany, kteří nemají možnost se bránit. Jestli někdo chce dělat obchodní politiku, tak stačí dát minimální a maximální cenu, a v rozdílu třeba jedné koruny si mohou čerpadláři stanovovat zcela svobodně cenu benzinu, bez toho, aby okrádali motoristy tím, že benzín prodávají o 4 Kč dráž než na jiné pumpě, která má slušného majitele.

To co by nás před nepoctivými obchodníky ochránilo by bylo i na Západě osvědčené a námi zrušené progresivní zdanění. Tzn. že na zisk nad určitý limit třeba 5 mld Kč by byla 90% daň. Pak by banky, ČEZ a obchodní řetězce nemohli mít neomezené zisky ve výši desítek miliard a museli by nechat víc peněz zákazníkům. Místo 20 miliard by z naší ekonomiky vytáhly jen miliard 5.

Cest jak znemožnit bohatým šidit obyčejné lidi je mnoho, jenom by to musel někdo chtít. To, že to politici nechtějí, mne nepřekvapuje. Bohatí jim často platí kampaně a tak oni jim přihrávají peníze. Ale zaráží mne, že to nechtějí dnes ani obyčejní lidé. I je bohatí ekonomové a politici přesvědčili, že regulovat trhy a ceny příp. progresivně danit je špatné. Přitom je to tisíciletími osvědčená praxe.

Politici říkají, že je důležitá pro podnikání stabilita. A právě o to jde. Aby občané a firmy měli stabilní a férové ceny energií, nemovitostí, potravin a zemědělci měli dostatečné minimální výkupní ceny. V současném cenovém „bordelu“, kdy ceny létají ode zdi ke zdi, nebo jsou zcela mimo spravedlivé úrovně, se žít a podnikat moc nedá. Zvláště pro mladé lidi jsou předražené ceny nemovitostí a zboží velký problém. Škodí celé ekonomice, protože, když všechny peníze musíte dát za nemovitosti a energie, nemůžete pak kupovat další zboží.

Obrázek vytvořen AI.

Odkazy:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-recept-na-stabilni-ceny-elektriny-existuje-ale-nikdo-ho-nechce-262797#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=6&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-slevova-dzungle-nikdo-uz-nevi-co-kolik-stoji-stat-to-neresi-40493199#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám