Hlavní obsah
Sport

Další jízda za titulem? Čeští hokejisté budou na domácím MS favoritem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tom Scorpion prostřednictvím umělé inteligence GenCraft.com

Už v pátek 10. května začíná dlouho očekávané mistrovství světa v hokeji. Česká republika ho pořádá už potřetí a stejně jako v letech 2004 a 2015 se od národního týmu očekává vynikající výsledek.

Článek

Návaznost na československou tradici

Samostatná česká hokejová reprezentace se dala dohromady před mistrovstvím světa v Německu v roce 1993. Hned z toho byla bronzová medaile, v zápase o třetí místo jsme v Mnichově zničili Kanadu 5:1. Od té doby uplynulo už třicet let, ale národní tým si zachoval skvělý zvuk a vždy se těšil velkému respektu soupeřů včetně těch největších, Kanady a Ruska. Navazovala na významnou tradici československého hokeje a sluší se říci, že velmi úspěšně.

V dalších letech navíc přišly i mnohem větší úspěchy. Vedle šesti titulů mistra světa, které od zavedení současného modelu finálového turnaje řadí reprezentaci na druhé místo za Kanadu (Rusko a Švédsko má titulů pět, Finsko čtyři a Slovensko jeden), si připsala i jednu stříbrnou medaili a šest bronzových. Pochopitelně nesmíme zapomenout na legendární olympiádu v Naganu 1998, ale ani na senzační bronz z OH v Turíně 2006.

Nesmazatelné rekordy

Český hokej drží také tři významné rekordy. Prvním z nich, na který se často zapomíná, je stoprocentní bilance postupů ze skupiny od zavedení play off v roce 1993. Ačkoli to mnohdy považujeme za samozřejmost, je to velmi ojedinělá statistika, kterou se může pochlubit už jen Kanada a Finsko. Rusové si bilanci pokazili na domácím turnaji v roce 2000, Švédové vypadli ve skupině před třemi lety v Rize a Američané hráli v roce 2010 dokonce o záchranu. Na stejném turnaji, kdy podceňovaný český tým, který musel už ve skupině vyhrát poslední zápas s Kanadou, aby vůbec postoupil, dokráčel až k zatím posledními titulu mistra světa.

Druhý rekord, který máme letos opět šanci překonat, je nejvyšší návštěvnost v historii mistrovství světa. Aktuálně jej drží turnaj z roku 2015, který pořádaly také Praha a Ostrava. Návštěvnost v jiných zemích, a to i tradičních hokejových velmocí, jako je Švédsko nebo Finsko, se s tou českou nedá vůbec srovnávat.

Třetím rekordem je samozřejmě pověstný zlatý hattrick, tedy vítězství na třech po sobě následujících mistrovstvích. Čeští hokejisté na něj dosáhli v letech 1999–2001 a žádný jiný tým od té doby tento úspěch nedokázal zopakovat. Blízko byli v roce 2005 Kanaďané a o pět let později Rusové, v obou případech však podlehli ve finále výborně hrajícímu českému týmu. V souvislosti s tím vznikl také fenomén takzvaných strážců zlatého hattricku.

Další kapitola českého hokeje

Hokej představuje nedílnou součást české kultury a díky své bohaté historii a řadě úspěchů, za kterými jsme se zde krátce ohlédli, je česká hokejová reprezentace asi nejsledovanějším sportovním týmem v zemi. Právem tak bude i na nadcházejícím mistrovství světa, které od pátku 10. května do neděle 26. května pořádá Praha a Ostrava, patřit k největším favoritům turnaje. Někteří sázkaři ho dokonce řadí na druhé místo hned za Kanadu.

Užijte si hokej, fanděte a zůstaňte optimisty. I kdyby se v úvodním zápasech nedařilo, věřte, že národní tým už měl větší problémy. A vždycky obstál se ctí.

Anketa

Na který český titul mistrů světa v hokeji vzpomínáte nejraději?
Vídeň 1996
24 %
Lillehammer 1999
1,2 %
Petrohrad 2000
0,8 %
Hannover 2001
3,3 %
Vídeň 2005
12,2 %
Kolín nad Rýnem 2010
58,5 %
Celkem hlasovalo 516 čtenářů.

Na finálový zápas z roku 2010 se můžete podívat například zde. Jeden z krizových momentů finále, ruská přesilovka 6 na 3, začíná v čase 1:39:40.

Článek byl sepsán s využitím informací z následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz