Hlavní obsah
Sport

Euro, krok první. Jak zastavit Ronalda? S Krejčím v obraně leda „na Vémolu“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Анна Нэсси, CC BY-SA 3.0

Podle některých už není Cristiano Ronaldo, co býval, i přesto však bývá jeho přítomnost na hřišti až démonickým prvkem.

Čeští fotbalisté začínají na Euru s Portugalskem. Jeden z nejlepších týmů světa táhne už dávno legendární Cristiano Ronaldo a českou obranu čeká velice těžký večer. Možná přesahující její možnosti.

Článek

Krejčí v základní sestavě? To je odvaha

Úterním večerním zápasem mezi Portugalskem a Českou republikou v saském Lipsku se uzavře program prvního kola mistrovství Evropy. Favorit je podle kurzů i podle očekávání fanoušků jasný. Extrémně silná portugalská sestava by neměla zaváhat. Není to nic překvapivého, vždyť celý český tým nastřílel v reprezentačních zápasech dohromady 73 gólů, jen Cristiano Ronaldo jich má už 130. Přidá v úterý večer další?

Proti bude česká obrana, o jejímž složení se vedou spory. Ústředním bodem těchto diskuzí je Ladislav Krejčí, který už oficiálně opustil pražskou Spartu a v příští sezoně bude hrát za katalánskou Gironu. Hráč, který dokáže dávat důležité góly, ale nechvalně se proslavil i červenými kartami, chybami v obraně i leckdy zbytečně emotivními diskuzemi s rozhodčím. Tohle vše si bude muset proti Portugalcům odpustit, jinak se šance českého týmu na úspěch limitně blíží nule. Není pochyb o tom, že trenér Hašek si je Krejčího předností i nedostatků dobře vědom, ostatně v české lize nebyl v posledních týdnech sledovanější hráč. Uvidíme, jak se pro úterní večerní duel rozhodne.

Památné zápasy z minulosti

Historie zápasů s Portugalskem není zase tak bohatá, Češi a Portugalci se střetli jen pětkrát. Jednoznačně nejslavnější zápas, a hlavně s pozitivním výsledkem pro národní tým, byl hned ten první, ve čtvrtfinále Eura 1996 v Anglii. Karel Poborský tehdy památným lobem překonal portugalského brankáře Vítora Baiu a poslal český tým do semifinále, a nakonec až ke stříbrným medailím. Něco podobného by se v Lipsku rovnalo zázraku, forma Portugalců je totiž neskutečná. Všech deset zápasů v kvalifikaci nevyhrál nikdo jiný.

Kromě zmíněného zápasu ve čtvrtfinále Eura 1996 vyzvali Češi Portugalsko ještě v základní skupině na Euru 2008 (z českého pohledu 1:3), ve čtvrtfinále Eura 2012 (0:1) a poté v Lize národů 2022/23, kdy Češi podlehli venku 0:2 a doma dokonce 0:4. Portugalce jsme tedy neporazili 28 let a 16 let jsme jim nedali gól, jedná se ovšem o soupeře, se kterým se utkáváme jen velmi vzácně. Z evropské špičky jsou vzácnější jen utkání s Francií a Chorvatskem (shodně čtyřikrát).

Současná portugalská reprezentace je zvyklá tvořit hru a útočit. Tu bude českému týmu paradoxně vyhovovat, neboť protiútoky do otevřené obrany jsou tradičně jeho nejsilnější zbraní. Nakonec proto nám jako soupeř sedí lépe Nizozemsko než Moldavsko. Nepříliš nám to však vyhovovalo ve dvou soubojích v Lize národů A, kde jsme v minulé sezóně utrpěli dvě porážky při celkovém skóre 0:6.

Klíčové bude zachytávat útoky Portugalců a rychle přenášet hru kupředu. Nesmí to ovšem vypadat jako ve čtvrtfinále Eura 2012 ve Varšavě, kde český tým zůstával zatažený v hlubokém bloku celý zápas a pokud si dobře vzpomínám, na polovinu soupeře se dostal až někdy v 80. minutě, kdy už tehdy 27letý Cristiano Ronaldo otevřel skóre. Dnes je o 12 let starší, a přestože už se na klubové úrovni nepohybuje na evropských trávnících, mnozí ho stále považují za nejlepšího hráče soupeře.

Nemalujme čerta na zeď

Nadpis článku je v tomto smyslu samozřejmě nadsázkou. Rozhodně nevyzývám k násilí vůči soupeři, na druhou stranu si musíme přiznat, že žádný z našich obránců se nemůže portugalským ofenzivním hráčům rovnat. Těm starším se snad vyrovnáme rychlostí, ale sebevědomím, přehledem ve hře a technickou vytříbeností jen těžko. Proto musí naši hráči hrát naplno a klíčové hráče soupeře, což samozřejmě není jen Ronaldo, ale třeba i Bruno Fernandes z Manchesteru United nebo teprve devatenáctiletý João Neves z Benfiky, efektivně zdvojovat či ztrojovat. A kdyby už bylo nejhůř, zatáhnout za záchrannou brzdu. Jenže přesně na to budou Portugalci, kterým nemusí naše těsná obrana sedět, spoléhat. Co si budeme povídat, proti zataženému soupeři se hraje o něco příjemněji, pokud je o deseti. O případných penaltách ani nemluvě.

Ať už nastoupí česká obrana proti Portugalsku v jakékoli sestavě, doufejme, že si v úvodním zápase vybere i trochu štěstí a zvládne ho se solidním výsledkem. Všem hráčům přeji pevné nervy, klid při rozehrávce i při případných provokacích soupeře, a hlavně si to užít. Portugalská reprezentace je hodně sledovaná a pro některé naše mladší hráče je to úžasná příležitost, jak se hned na úvod Eura ukázat světu. Kdoví, třeba budou právě na tenhle zápas vzpomínat až do konce hvězdné kariéry.

Anketa

Jakým výsledkem skončí úvodní utkání českých fotbalistů na Euru proti Portugalsku?
Vyhrají Češi.
13,6 %
Vyhrají Portugalci.
61,6 %
Utkání skončí remízou.
24,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 323 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz