Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Elektromobilita není pro každého, mohla by pomoci e-paliva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

syntetické palivo

EU chce zakázat prodej spalovacích motorů po roce 2035. Spalovací motory se ale možná budou prodávat i po tomto roce. Německo a Česko chce využívat ve spalovacích motorech takzvaná syntetická paliva, zkráceně e-paliva.

Článek

Fosilní paliva jsou uhlovodíky vyráběné krakováním z ropy. Jsou ale technologie, které dokáží vyrobit uhlovodík uměle.

Co jsou e-paliva?

E-paliva jsou synteticky vyráběná kapalná paliva, na bázi vodíku a oxidu uhličitého. Dohromady tedy tvoří uhlovodík. Pokud proces probíhá za pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů, jsou e-paliva klimaticky neutrální. Oxid uhličitý pro jejich výrobu lze získat například ze vzduchu, z odpadních materiálů biogenního původu nebo z průmyslových procesů. To znamená, že při jejich spalování se neuvolňuje žádné další CO2, pouze to, které byl použito při jejich výrobě.

Jak se vyrábí e-paliva

Jak již bylo zmíněno, základními surovinami pro výrobu e-paliv jsou oxid uhličitý (CO2) a voda. Elektrolýzou vody se získá čistý vodík. Následně se vodík kombinuje s CO2 a syntetizuje se na kapalné palivo.

E-paliva se zatím nevyrábějí ve velkém. Porsche v roce 2021 otevřela v Chile první komerční továrnu na světě. Jejím cílem je vyrábět 550 milionů litrů ročně. Mezi další plánované závody patří Norsk e-Fuel v Norsku, který má začít vyrábět v roce 2024 a zaměřuje se na letecké palivo.

Testování v motorsportu

Zatím se e-paliva využívají v mistrovství světa v rallye. Od roku 2026 má na syntetické palivo jezdit Formule 1.

Závěr

Výroba e-paliv je ale dost energeticky náročná a zatím i drahá. Postupem času by se ale mohla s větší výrobou snížit i cena. Syntetická paliva by tak mohla být pro některé motoristy náhradou i po roce 2035.

Zdroje:

https://energozrouti.cz/clanek/dalsi-rana-pro-elektromobily-nove-palivo-by-mohlo-prodlouzit-zivotnost-spalovacich-motoru

https://efuel-today.com/cs/start-cz/

https://medium.seznam.cz/clanek/burzovnisvet-cz-co-jsou-to-e-paliva-a-mohou-prispet-k-tomu-aby-automobily-nevypoustely-co2-4703

https://www.garaz.cz/clanek/novinky-synteticka-paliva-mohou-prinest-druhy-zivot-spalovacim-motorum-mysli-si-cesky-i-nemecky-ministr-nemuzeme-podcenovat-jejich-vyhody-21010957

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz