Hlavní obsah
Umění a zábava

Hungarian Rhapsody, britská kapela Queen v Budapešti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Thomas Steffan , wikimedia commons (CC BY-SA 3.0)

Queen

27. července 1986 vystoupila kapela Queen na Népstadion v Budapešti. Byl to jeden z prvních velkých koncertů západní kapely v tehdejším východním bloku.

Článek

Do zhroucení železné opony zbývaly ještě tři roky. Nezapomenutelný koncert kapely Queen ale naznačoval určité změny.

Je vlahý večer 27.července 1986. Na budapešťském stadionu se tísní osmdesátitisícový dav. Sjel se z celého východního bloku. Mezi nimi i několik fanoušků z tehdejšího Československa.

Foto: wikimedia commons , CC BY-SA 3.0

Népstadion v Budapešti

Dalších 45 000 lidí, co nesehnalo lístky, poslouchá koncert v okolních ulicích. Na všechny se nedostalo, poptávka po lístcích byla obrovská. Lístek přitom stál jako měsíční výplata.

Po setmění to přijde, za zvuku intra alba A Kind of Magic vstupuje na scénu Freddie Mercury oblečen do bílé uniformy s červenými přezkami. Lidé šílí a Queen dávají první pecku One Vision. Následují hity jako Radio Ga Ga, We Will Rock You nebo Bohemian Rhapsody. Mercury si na tento koncert připravil překvapení, naučil se maďarskou lidovku Tavaszi szél vizet áraszt. Vše završí triumfální hit We Are the Champions.

Koncert se stal doslova legendárním a navždy se zapsal do paměti a srdcí mnoha fanoušků. Pro ty bylo vystoupení kapely Queen nádechem svobody v nesvobodné době. Freddie Mercury tehdy na otázku maďarského novináře, jestli se do Budapešti vrátí, odpověděl: „Jestli budu ještě naživu, tak určitě.“ Ani on sám tehdy nevěděl, jak prorocká slova právě řekl. O své nemoci se dozvěděl až o rok později. Zbývá mu jen 5 let života.

Hudba kapely Queen je ale nesmrtelná. Koncert byl natočen a vznikl film Hungarian Rhapsody Queen live in Budapest. Film byl promítán v kinech východního bloku v letech 1987-1988. Je o strhující atmosféře a vystoupení včetně pohledů do zákulisí, nechybí ani procházka rockerů po Budapešti.

Díky tomuto filmu si tak můžeme legendární koncert kdykoli připomenout.

Anketa

Posloucháte kapelu Queen?
Ano
96,1 %
Ne
3,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 330 čtenářů.

Zdroje:

https://www.denik.cz/listopad-89-cestovani/listek-stal-jako-vyplata-hungarian-rhapsody-aneb-jak-hrali-queen-komunistum-20191019.html

https://www.ceskatelevize.cz/porady/11127012729-queen-magic-tour-v-budapesti/

https://g.cz/kdyz-si-chtel-freddie-mercury-koupit-madarsky-parlament-10-veci-ktere-jste-nevedeli-o-slavnem-koncertu-queen-v-budapesti/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz