Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak se po ránu co nejrychleji probrat?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Matějček

Máte nastavených deset budíků po pěti minutách, abyste se vůbec vzbudili? Nebo Vám trvá 30 minut, než se vůbec vyškrábete z postele?

Článek

Máte nastavených deset budíků po pěti minutách, abyste se vůbec vzbudili? Nebo Vám trvá 30 minut, než se vůbec vyškrábete z postele? A když už se dostanete z postele, cítíte se dalších půl hodiny či hodinu jako byste byli zcela bez života?

Pokud jste si odpověděli na jednu z těchto otázek ANO, pak vyzkoušejte ihned po probuzení cviky na oči! Proč? Jelikož jsou to právě oči, které jsou jakýmsi mediátorem (zprostředkovatelem) pro mozek a sdělují mu, na kolik procent jste zhruba probraní a mozek dle toho reaguje. Pokud tedy máte oči téměř slepené a pohled směřuje převážně dolů (je jedno jestli v lehu na zádech nebo v sedu, zkrátka směrem k nosu), mozek vysílá signál, že jste ještě nejspíš unaveni a podle toho se také budete cítit. Funguje to však i opačně, a to pokud oči rozhýbete do všech směrů (a především nahoru - směrem k obočí), mozek dostane signál, že je tělo připraveno být aktivní a dle toho se také zařídí. Energie Vám poskočí o několik desítek procent i bez kafe :).

Tento trik působí i během dne, když se cítíte unavení. Jaká je totiž první tělesná známka únavy? Ano, jsou to oči padající pohledem dolů. Poté se přidá hlava, která se sesouvá směrem k hrudníku. Ne nadarmo se tedy říká, že nám hlava při únavě ‚'klimbá'‘. Avšak když dáte mozku impulz pohledem vzhůru (podívejte se ideálně na nebe - mraky, ptáky, letadla a chvilku je pozorujte, stačí klidně pár vteřin), mozek se najednou probere opět k životu a energie se do těla alespoň na nějakou chvíli vrátí. Pozor, nahoru se podívejte pouze pohledem očí, nezaklánějte u toho hlavu ať nepřetěžujete krční páteř! Pokud ucítíte mírné pálení očí při pohledu vzhůru, je to zcela normální.

Vyzkoušejte cviky na rozhýbání očí, které jsou vyobrazeny na obrázku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám