Hlavní obsah
Lidé a společnost

Televize XTV vybrala půl milionu na podporu hledání dárce kostní dřeně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: UHKT/zdroj ÚHKT / https://www.uhkt.cz/darci/separator.jpg

Mluvčí pražského registru dárců kostní dřeně zamlžily odmítnutí rozhovoru pro XTV. Očekávám žalobu od Galerie krav, říká Luboš Xaver Veselý.

Článek

Internetová televize XTV a youtubový kanál Xaver Live se rozhodly, že se zapojí do hledání dárce kostní dřeně pro pětiletého Artura z Pohořelic u Brna, u kterého se objevilo velmi závažné onemocnění hemofagocytující lymfohistiocytóza (HLH syndrom).

Shodu pro dárcovství v rodině s nikým Artur nemá, proto se nyní hledá vhodný dárce ve veřejném registru dárců kostní dřeně. Pětiletý Artur je zároveň synovcem jednoho ze spolupracovníků XTV Petra Macinky, a tak tato událost velmi zasáhla celou redakci XTV. Pracovníci XTV se rozhodli, že se pokusí zorganizovat na sociálních sítích velkou reklamní kampaň, která bude mít za cíl, aby se co největší množství dobrovolníků v krátké době zaregistrovalo do registru dárců kostní dřeně, a tím aby byla větší pravděpodobnost, že se rychle najde vhodný dárce. Pro malého Artura, ale také pro další lidi, kteří na vhodného dárce čekají. Luboš Xaver Veselý se obrátil na diváky XTV a Xaver Live o finanční podporu, která by pomohla reklamní kampaň na sociálních sítích financovat. Během jednoho týdne se podařilo vybrat půl milionu korun.

Aby byly peníze vynaloženy účelně, obrátila se XTV na pražský registr dárců kostní dřeně, který je umístěn v nemocnici IKEM, aby někdo přišel do některého z jejích pořadů vysvětlit podrobně problematiku registru dárců kostní dřeně a souvisejících onemocnění. Mluvči registru Barbora Brumclíková neprve přislíbila, že do XTV přijde a vysvětlí podrobnosti okolo registrace. Druhý den však písemně svou účast odmítla, protože mají prý nabídky na rozhovor z jiných médií.

XTV se poté obrátila na mluvčí celého IKEM Markétu Šenkýrovou. Ta nejdřívě přislíbila, že záležitost prošetří a později napsala, že rozhovor není z časových důvodů možný

XTV se potom obrátila na Mgr. Marii Kuříkovou - ředitelku registru. Ta nejdříve napsala, že to probere s předchozími mluvčími. Později však paní Kuříková sdělila, že protože XTV na počátku celé akce propagovala konkurenční plzeňský registr dárců kostní dřeně, tak že z pražského registru dárců kostní dřeně do XTV na rozhovor nikdo nepřijde.

Ve svém pořadu v pátek 26. ledna Luboš Xaver Veselý řekl, že by ho nenapadlo, že české registry kostní dřeně by se k sobě mohly chovat jako konkurenční. Také vyslovil domněnku, že dámám někdo poradil, že XTV není to správné médium, kam by měly na rozhovor chodit.

Luboš Xaver Veselý uvedl, že ani arogantní jednání dam z Českého registru dárců krvetvorných buněk neodradí redakci XTV v dalším úsilí při propagaci hledání dárců kostní dřeně nejen pro pětiletého Artura. Xaver řekl, že se rád ocitne před soudem, pokud ho zmíněné dámy budou žalovat za označení, které jim přisoudil ve svém streamu (pořadu), když popisoval komunikaci s nimi.

Pro prvotní informace pro zájemce o dárcovství kostní dřeně vytvořila XTV jednoduchou informační stránku Daruj dřeň.

Redakce XTV a Xaver Live budou dále ve svých pořadech informovat o  úsilí při rychlém hledání dárce kostní dřeně pro malého Artura.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz