Hlavní obsah

Turek: Nemůžu hlasovat jako idiot jenom proto, že mě pochválí Seznam.cz

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Němec - autorská fotografie

Europoslanec Filip Turek vysvětlil v nedělním pořadu „Po žních k Turkovi“ principy hlasování v Evropském parlamentu a podrobně vysvětlil, jak sám hlasoval v poslední době.

Článek

Když byl Filip Turek zvolen do Evropského parlamentu, slíbil ve svém pravidelném pořadu Po žních k Turkovi, že bude seznamovat voliče a další zájemce o způsobu práce Evropského parlamentu a také podrobně o tom, jak on sám hlasoval v jednotlivých položkách a bodech. V neděli 29. září 2024 byl na youtubovém kanálu V.O.X. News zveřejněn rozhovor Z Bruselu: Hlasuji dle svědomí, masírka médií mě nezajímá, který s ním natočila moderátorka Gabriela Sedláčková přímo v budově Europarlamentu v Bruselu v úterý 24.9. 2024.

Podrobně se věnovali těmto bodům:

1. Hlasování o pomoci pro střední a východní Evropu
Turek vysvětlil, že v tomto případě se jednalo o skutečné hlasování, že se nejednalo o pouhé prohlášení. Proto Turek hlasoval pro tento bod. Jednalo se totiž o pomoc při likvidaci následků povodní.

Pokud se hlasuje pouze o prohlášení či rezoluci, ty jsou podle Turka bez praktického významu.

2. Rezoluce o Afghánistánu
Turek hlasoval pro tuto rezoluci vzhledem k tomu, že v Afghánistánu se Taliban, který tam současně vládne, se krutě chová k ženám. Jinak Turek vyslovil názor, že v této oblasti je zcela jiné uspořádání společnosti než v našem světě, a proto by se západní společnost neměla do poměrů v této oblasti vměšovat. V této rezoluci však bylo několik desítek bodů, o kterých se hlasovalo a v některých z nich hlasoval Turek proti.

3. Rezoluce o Kubě
Turek hlasoval pro rezoluci na podporu disidentů. Ale dodává: Co Evropskému parlamentu po situaci na Kubě? Já jsem zarytý antikomunista, proto mi přijde směšné, že tady ten komunistický aparát v podstatě dělá rezoluce proti komunistickým zemím, ale v této rezoluci jsem neměl problém. U těchto rezolucí je jasné, že na tisíc procent projdou a je to cár papíru.

4. Rezoluce o Ukrajině

Turek již předem avizoval na svém facebooku, že tuto rezoluci nemůže podpořit, protože je chybně a závadně sepsaná. Nelíbil se mu třeba bod, aby všechny země podporovaly Ukrajinu částkou 0,25 procent HDP ročně. Turek tvrdí, že Česká republika a Polsko pomáhají Ukrajině už tolik, že víc pomáhat nemohou. Poukázal na to, že zatím nejsme schopni dávat ani 2 procenta do rozpočtu NATO. Poukazuje na to, že je nereálné okamžité používání výrobků z fosilních paliv ruského původu. Turek ale hlasoval pro bod, že Rusko je agresor. Turek uvádí, že to je jen nezávazná rezoluce, která ničemu nepomáhá. Hlasoval proti, protože chtěl vyvolat na toto téma diskusi. Co se týká hlasování o této rezoluci, říká, že kdyby nehlasoval a šel na pivo, že by to mělo stejný význam. Toto hlasování mělo mediální výstup na televizi CNN Prima News, kde vystoupil v diskusi s europoslancem Sašou Vondrou. Vondra zjednodušil výsledek hlasování na to, že Turek je proti Ukrajině. Turek říká, že rezoluce měla několik desítek bodů. V některých bodech hlasoval Turek proto, že Rusko je agresor, v několika bodech hlasoval Turek pro to, aby se rezoluce o tyto body okleštila – například útok na Maďarsko, čtvrt procenta HDP plošně pro Ukrajinu pro všechny státy EU a NATO. Na to nemáme mandát, říká Turek a odmítá zjednodušení europoslance Vondry, že „tam byly drobné nedostatky“. Je to divadlo, říká Turek, ale moc silné divadlo. Odmítá komentáře, že on je proruský. Aby si díky titulkům na Seznamu přečetl, že je ho potřeba usmrtit, to považuje za trochu silné kafe. Ať se ti lidé, co to píšou, naučí číst, říká. K tomu, o čem se hlasuje, si Turek na rozdíl od řady lidí, kteří komentují jeho hlasování, přečetl spoustu textu.

Turek říká, že válka je velký byznys, na který doplácejí obyčejní lidé. Pro politiky však nebyl konflikt negativní, tvrdí Turek. Říká, že útok Ruska proti Ukrajině byl brutální, avšak že to nebyl nevyprovokovaný konflikt. Obě strany se provokovaly navzájem několik let, a proto Turek nehlasoval pro úvod rezoluce, kde se praví, že se jednalo o nevyprovokovaný konflikt. Nemohu hlasovat pro jenom proto, že mě pak pochválí Seznam, říká Turek. Konflikt není v zájmu nikoho, říká Turek, ten je v zájmu jenom zbrojní loby.

5. Rezoluce o Venezuele

Proč Turek hlasoval proti? Protože oponent venezuelského prezidenta Edmund Gonzalez Urrutia byl tou rezolucí jmenován prezidentem. Turek nesouhlasí s podnětem v rezoluci, aby na prezidenta Venezuely Madura byl vydán mezinárodní zatykač. Považuje to za vměšování do záležitostí cizí země.

***

Dále se Filip Turek v rozhovoru zabýval nominacemi jednotlivých frakcí Evropského parlamentu na Sacharovovu cenu za boj za svobodu slova a proti cenzuře. Vyjádřil se i k portfoliu českého eurokomisaře Síkely a odchodu Pirátů z české vlády. O odchodu Pirátů z vlády se dozvěděla moderátorka Gabriela Sedláčková ze sociálních sítí, protože rozhovor s Filipem Turkem se natáčel tentýž den. Filip Turek vyjádřil radost nad odchodem Pirátů z vlády.

Zatím jsem od žádného jiného europoslance neslyšel tak podrobný rozbor hlasování. Rozhodně doporučuji celý rozhovor k přímému poslechu.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám