Hlavní obsah
Sport

Legendou ve 22 letech. Jak se stal Juan Miranda z fanouška hrdinou Betisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Podvín

Vzpomínka na finále v muzeu Betisu

Juan Miranda. Jméno, které většině fotbalové veřejnosti moc neřekne. Vyslovte ho ovšem v Seville před fanoušky tamního Betisu a ihned se jim rozzáří oči. Mladého odchovance klubu totiž příznivci zelenobílých barev milují. Mají k tomu důvod.

Článek

Píše se 23. březen roku 2022 a Sevilla žije fotbalem ještě víc než obvykle. Na místním olympijském stadionu známém jako La Cartuja se totiž odehrává finále španělského poháru Copa del Rey. Ve finále přitom výjimečně chybí největší giganti Real Madrid s Barcelonou. O prestižní trofej bojují nečekaně Valencia CF a Real Betis.

Utkání nemůže být dramatičtější, dochází až na pokutové kopy. Dlouho jsou střelci nekompromisní, až ve čtvrté sérii zklame valencijský Yunus Musah. Obránce Betisu Juan Miranda tak jde na pátou penaltu s vědomím, že pokud promění, jeho tým získá tolik vytouženou trofej.

„Nebudu lhát, byl jsem podělaný strachy,“ usmívá se později Miranda. „Myslel jsem ale na svou rodinu a přátele, kteří fandili na tribuně za brankou,“ dodává. Za brankou, ve které stojí odhodlaný brankář Valencie pokutový kop zneškodnit. Miranda se ale nemýlí a skóruje.

Tehdy dvaadvacetiletý španělský fotbalista okamžitě padá na kolena a brzy se objevují slzy štěstí. „Tu penaltu jsem prostě musel proměnit, jiná možnost neexistovala,“ tvrdí poté šťastný hrdina. Abychom mu mohli dát dostatečně za pravdu, vraťme se do roku 2005.

První trofej z hlediště

Juan Miranda se narodil v roce 2000 a fotbal sledoval díky svému otci odmala. Tatínek ho brzy začal brát právě na zápasy Betisu, kterému oddaně fandil. Jak už to tak bývá, lásku k sevillskému klubu na syna přenesl.

Proto není divu, že malý Juan nechyběl v roce 2005 jako fanoušek na stadionu Vicente Calderóna v Madridu, kde Betis bojoval ve finále Copa del Rey proti Osasuně. Když utkání ve 114. minutě rozhodl mladý útočník Dani, mohl pětiletý Miranda jen snít o tom, že jednou podobné pocity sám zažije.

Fotbal ho každopádně i díky tomuto slavnému momentu zcela pohltil. Navíc projevoval velký talent, mládežničtí trenéři si nemohli vynachválit jeho píli a hlavně přesnou levou nohu.

Proto si Mirandu ve čtrnácti letech vyhlédla Barcelona a dala mu nabídku, která se neodmítá. Juan tak poprvé opustil Sevillu a vydal se do slavné katalánské akademie La Masie.

V Barceloně se dokázal vypracovat a po pár letech nastupoval pravidelně již za seniorský rezervní tým. Miranda se dokonce stal prvním hráčem ročníku narození 2000, který nastoupil ve druhé nejvyšší španělské soutěži. Aby si vyzkoušel fotbal i na vrcholové úrovni, odešel na zkušenou do německého Schalke 04.

Po návratu z hostování ale nebylo pro mládežnického španělského reprezentanta v tvrdé konkurenci Barcelony místo. Co dál? Miranda měl jasno. Návrat do milovaného Betisu!

Hrdina fanoušků

Od léta roku 2020 tak hájí Juan Miranda opět barvy Realu Betis. Ani zde nedostal místo zadarmo, postupně se ale zařadil mezi hráče základní sestavy. V ligové sezoně 2022/2023 odehrál 21 zápasů, na jejím konci pak reprezentoval Španělsko do 21 let na mistrovství Evropy.

I přes značný fotbalový růst zůstává Miranda věrný Betisu. A také skromný. Když na konci uplynulé sezony v derby se Sevillou ošklivým zákrokem zfauloval zkušeného reprezentanta Jesuse Navase a byl vyloučen, neváhal a hned po utkání se šel protihráči omluvit do kabiny hostů. Omluvu pak navíc vydal i veřejně. „Nikdy nechci protihráči ublížit,“ kál se.

Do budoucnosti každopádně může španělský obránce hledět s velkými nadějemi. Na šampionátu mladých nadějí zaujal, jeho cenovka pomalu roste a zájemci z větších klubů krouží kolem. Miranda má za sebou už i start v seniorské reprezentaci Španělska, kde se hned uvedl gólem.

Svůj zatím největší moment ale prožil již ve zmiňovaném zápase ve finále španělského poháru. Pro fanoušky Betisu se zařadil Miranda mezi legendy a vůbec nezáleželo na tom, že mu bylo pouhých 22 let. V klubovém muzeu najdeme hráčovy kopačky, dres i míč, se kterým proměnil osudovou penaltu.

Z malého fanouška Betisu se stal Juan Miranda jeho hrdinou.

Použité zdroje:

https://www.hindustantimes.com/sports/football/juan-miranda-the-rising-star-for-real-betis-in-side-s-triumphant-season-101652348874566.html

https://www.transfermarkt.com/juan-miranda/profil/spieler/341227

https://www.football-espana.net/2023/05/23/real-betis-juan-miranda-apologises-for-challenge-on-veteran-jesus-navas

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám