Hlavní obsah

Dobrý byznys zvaný mobilhome

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Aminess Camping

Mobilhome Adria home

Až o 68 % více příjezdů do kempů ve srovnání s rokem 2021. V Chorvatsku aktuálně nabízí ubytování v mobilních domech 143 kempů a z toho 80 má v nabídce až čtyřicet mobilních domů.Podle údajů eVisitor.

Článek

Podle údajů eVisitor, které nám poskytlo Chorvatské turistické sdružení, bylo dosud nejvíce hostů v chorvatských kempech z Německa, Slovinska, Rakouska, České republiky a Polska.

Srovnáme-li současný počet hostů v kempech se stejným obdobím roku 2021, je vidět, že došlo k neuvěřitelnému nárůstu o 68 % v příjezdech a 66 % v přenocování. To překonalo údaje z rekordního roku 2019, a to o 9 % u příjezdů a 11 % u přenocování.To potvrzují i data eVisitor. Letos měli 1,3 milionu příjezdů a 7,4 milionu přenocování a táborový byznys se ukázal jako skutečná obchodní příležitost.

Mobilní domy jsou produktem, který se vejde do jakékoli nabídky jak na kontinentu, tak na moři a sehrály svou roli ve výrazném prodloužení sezóny a přilákání hostů vyššího standardu. Mobilní domy spolu se stále silnějším glampingem jsou trendem nejen v Chorvatsku, ale v celé Evropě – říká Adriano Palman, ředitel Asociace kempů Chorvatska (KUH).

Pobyt v kempu není stejný před 15 lety jako dnes

Kempy v Chorvatsku se od 70. let do současnosti drasticky změnily a většina z nich se stále snaží neustále zlepšovat své služby, přidává řadu nových typů ubytovacích jednotek a vyšší kvalitu a rozmanitější obsah. Z tohoto důvodu v dnešní době mobilní ubytovací kempy navštěvují převážně hosté, kteří si to mohou dovolit.

Naše předchozí roční kapacita byla 150 až 170 mobilních zařízení. V březnu příštího roku se kapacita zvýší na 480 mobilních zařízení ročně a poté by měla začít fungovat nová továrna, která je nyní ve výstavbě. Vzhled, obsah a koncepce mobilního domu se rok od roku vylepšují a vylepšují, hosté jsou stále náročnější a dnes jezdí na dovolenou do mobilních domů lidé, kteří se chtějí opravdu potěšit - říká Joško Zekanović, majitel hotelu Mont Obchodní společnost z Ninu, která vyrábí mobilní domy.

Nejčastějším typem hostů, kteří takové ubytování hledají, jsou mladší páry s dětmi, které v mobilních domech nacházejí málo vídané pohodlí, a starší lidé, kteří již nemohou řídit obytný vůz, ale přesto by rádi zůstali v kempu.

V posledních letech se zvyšují nároky na soukromí na pozemcích a stále častěji se projektují venkovní sportovně-rekreační zařízení, zejména bazény - i když se nacházejí v bezprostřední blízkosti moře.

Zónování kempů je často specifické podle profilu uživatele, takže zóny pro wellness a relax jsou navrženy odděleně od zón a prostor pro děti. Dobrým příkladem toho je dětské hřiště, které jsme navrhli v kempu Njivice na Krku, který byl koncipován jako hlavní rodinná zóna v kempu a způsob, jak vytvořit přidanou hodnotu v části kempu, která je poměrně daleko od moře. - říká firma SKROZ

Foto: tomas Vitec

mobilhome

Filozofie designu mobilních domů

Při plánování kempu je třeba se snažit zachovat co nejvíce z přirozené konfigurace terénu a dbát na zachování vegetace, zejména vysoké, jejíž hodnota v kempu je k nezaplacení.

Budovy, ve kterých jsou umístěna různá pomocná zařízení kempů, jsou obvykle menší a jsou rozmístěny bodově na velké ploše. Pokud je celý areál kempu dobře promyšlený a dobře architektonicky navržen, je možné mít menší dopad na životní prostředí a lze říci, že takové kempy jsou prostorově a ekologicky integrované. Kempy musí mít také ‚prázdné‘ zelené, nezastavěné zóny bez zázemí, kde to prostředí opravdu zažijete a splynete s přírodou – popisují ze SKROZ.

Ne všechny kempy v Chorvatsku se však těmito myšlenkami řídí. Ti, kteří se dívají na kempy jako na způsob, jak rychle a snadno vydělat peníze, obvykle nacpou co nejvíce ubytovacích jednotek a ignorují přírodní prostor.

Existuje mnoho příkladů kempů s příliš hustě uspořádanými ubytovacími zónami (zejména mobilní domy) za účelem dosažení maximálního zisku, a to bohužel není ani v nejmenším integrováno do prostředí. Naštěstí praxe ukázala, že se od takového způsobu maximálního využití pomalu upouští – říkají ze SKROZ.

Trendy ve výrobě domů

Kromě luxusu je kladen stále větší důraz na dodržování ekologických norem. Patří sem využití energie z alternativních zdrojů, třídění odpadu, omezení pohybu vozidel, dvojí využití vody a podobně. Přesto, i když má environmentální povědomí o táborech vzestupnou tendenci, záleží na jednotlivcích, vzhledem k tomu, že tento segment je stále v systému volitelných dodatečných bodů.

Co se týče Mont Trade, ekologický segment je pro ně velmi důležitý, proto jsou jejich mobilní domy vyrobeny z ekologicky šetrných materiálů a mají ekologický certifikát v souladu s politikami Evropské unie.

- Snažíme se pracovat s materiály šetrnými k životnímu prostředí, to vše s cílem co nejvyšší energetické účinnosti zařízení. Naše domy vynikají vysokou odolností a pevností a vytvářejí dojem, že bydlíte v domě, který byl postaven běžným způsobem. Od loňského roku hojně využíváme keramické podlahy s podlahovým vytápěním, což dále zvyšuje komfort mobilního domu a zvyšuje využití v předsezónních a posezónních měsících. Zvýšili jsme tak energetickou třídu domů a kvalita stavby v praxi ukázala, že jde o kvalitní stavby, které lze snadno a ekonomicky po 10 nebo 15 letech obnovit. V Chorvatsku je kempování a glamping na vzestupu a jako výrobce věřím, že takto dobré umístění produktů na trhu bude pokračovat, především proto, že s vlastnostmi mobilních domů sledujeme celosvětové trendy – říká Zekanović, jehož mobilní domy jsou vybaveno mnoha kempy v Chorvatsku, ale i v Evropě.

O tom, jak moc je výroba mobilních domů byznysem budoucnosti, svědčí fakt, že Mont Trade brzy zvýší svou roční produkci ze současných 150 na 400-450 domů. Zekanović založil společnost před téměř dvěma desetiletími, když mu bylo pouhých 22 let, a rozšířil podnikání na zahraniční trhy.

Podíváme-li se na produkci na úrovni Chorvatska, jedná se o produkt, který má v posledních 15 letech stabilní trend prodeje s tím, že na rozdíl od úplného začátku nyní hlavní část výroby a prodeje směřuje do nahrazení stávajících zastaralých modelů novými, a nikoli rozšíření nabídky - poznamenává Palman.

Přestože stále existuje prostor pro nové kempy, tento prostor není neomezený, zejména pokud jde o pobřeží.

Na rozdíl od pobřežního pásu, především Istrie, je počet kontinentálních kempů v Chorvatsku téměř zanedbatelný, takže ve vnitrozemí je jistě stále prostor pro nové, zajímavé kempy, které mohou prezentovat některé zanedbané části Chorvatska - řekněme SKROZ.

Potřebu takové nabídky na kontinentu uznali i majitelé turistické společnosti Terme Tuhelj ze Zagorje. Dnes je v jejich nabídce mimo jiné ubytování v luxusních glampingových domech.

Foto: tomas Vitec

mobilhome

Glamping jako směr proměny táborů

Kromě kempů, které nabízejí ubytování v mobilních domech, je stále oblíbenější i trend navrhování glampingových domů. Tato forma nabídky se postupně oddělila od tradičního pojetí kempu a dnes existuje jako samostatná nabídka.

- Glamping je vlastně prémiový kemp, spojení přírody a luxusu, pobyt v přírodě bez „obětování“ pohodlí. Spojuje to nejlepší z obou světů, přírodní prostředí a celkový pocit z pobytu v přírodě, který tradiční kemp nabízí, a lepší formu služeb zpravidla blíže hotelům – vysvětlují ze SKROZ.

Glampy mají pouze nejvyšší úroveň služeb a nepřijímají hosty v obytných vozech. Ubytovací jednotky jsou pozemky, na kterých se nachází plně vybavený glam dům a areál může mít řadu doplňkových služeb, které nemusí být nutně součástí klasických kempů.

Dalo by se říci, že glamping je součástí postupné proměny kempů a je to velmi dobře vidět na designu různých a netradičních domů. Tak například náš tým navrhl glampingové domy inspirované loděmi v kempu Porton Nature Hideouts v Rovinji – prý ze SKROZ.

Zpravidla je tato forma dovolené dražší než ubytování v hotelu, ale oproti klasickému ubytování v hotelu má velké výhody. To potvrzuje i Terme Tuhelj.Naši hosté mají k dispozici komfort moderního mobilního domu, který se vyrovná luxusnímu pětihvězdičkovému ubytování, dále máme dětský bazén s vodními atrakcemi, velký wellness bazén, ale i privátní wellness koutek se saunami, masážní místnosti, vířivka a terasa na opalování. Naše Glampingová vesnička má také soukromé parkoviště, venkovní ohniště pro večerní posezení a hosté si mohou pochutnat i na unikátní a la carte snídani, kterou naši zaměstnanci doručí v dřevěném košíku až ke dveřím chaty – vysvětluje Vasja Čretnik, ředitelka Termi Tuhelj.

Foto: tomas Vitec

Dovolená v přírodě, daleko od davů, v intimní atmosféře, kterou kemp poskytuje, je stále populárnější a situace Covid jen dále přispěla k růstu tohoto typu dovolené - dodává Čretnik.

Díky novému stavebnímu zákonu bude i ČR trhem budoucnosti pro cestovní ruch říká Tomáš Vítek který řešil problematiku stavebního zákona právě pro sektor kempů.

Stavební zákon začne platit 1.7.2024

Více informaci v dalším článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz