Hlavní obsah
Věda

Vodík, palivo budoucnosti?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Stále jsme na začátku s využitím zeleného vodíku. V ČR jsou před námi výzvy v podobě investiční náročnosti a nedostatku obnovitelných zdrojů. V rámci dohody s EU se ale pomalu začíná ČR zapojovat do využívání zeleného vodíku.

Článek

Zelený vodík vs šedý vodík

V Česku se primárně používá šedý vodík. Ročně ho vyprodukujeme cca 100 tisíc tun. Vyrábí se z fosilních paliv, vytváří tedy značné množství emisí během chemických procesů. Naopak zelený vodík, který se vyrábí elektrolýzou vody za použití elektrické energie z obnovitelných zdrojů, neprodukuje emise žádné.

Bohužel v ČR máme zatím minimum elektřiny z obnovitelných zdrojů. To brzdí i výrobu zeleného vodíku a investování do infrastruktury. Možnosti jsou třeba v uhelných regionech, kde by výroba a zpracování zeleného vodíku nahradilo pracovní místa po ukončení těžby uhlí.

Zelený vodík by mohl vyřešit bezemisní dopravu. Nákladní dopravu silniční i železniční a také leteckou. Letecká doprava je velkým producentem emisí CO2.

Každopádně využití vodíku je široké od průmyslového vytápění přes energetiku až k dopravě.

Zdroj:

https://www.epenize.eu/zeleny-vodik-palivo-budoucnosti-v-doprave-prumyslu-a-vytapeni/

Anketa

Fandíte vodíku jako palivu budoucnosti?
Ano
88,9 %
Ne
11,1 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz