Hlavní obsah
Politika

Když chuť na kuře přeroste ve strach. KFC hazarduje se zdravím zákazníků

Foto: Pixabay

Podávání závadného masa v provozovnách KFC bylo věcí, kterou už dlouho mnozí lidé tušili, ale příliš se o ní nemluvilo. Už loni jsem dostal nějaké podněty od českých zákazníků a pracovníků společnosti KFC.

Článek

Podle svědectví desítek zaměstnanců, na něž nedávno upozornil ve svých reportážích investigativní novinář Jan Tuna, se v restauracích KFC dlouhodobě a ve velkém používalo maso po datu použitelnosti. Není divu, že tato šokující odhalení silně otřásla celou Českou republikou.

Do nebe volající klamání zákazníků

Záměrně se na krabicích s masem měnily štítky s datem spotřeby za kopie štítků s čerstvým masem. Prošlé maso bylo tedy vydáváno za čerstvé. Klamání zákazníků se samozřejmě neobešlo bez dalších následků.

Existují svědectví řady rodičů, kdy děti po požití těchto jídel skončily na JIP. Jedná se o alarmující věci. Žádný řetězec ani výrobce potravin nemůže kvůli svému zisku ohrožovat zdraví svých zákazníků.

Rozhodli jsme se do toho šlápnout

Podali jsme podnět na ministerstvo zemědělství a zdravotnictví s podezřením na manipulaci s masem a jeho trvanlivostí v síti KFC. Naše podněty se ukázaly jako oprávněné!

Státní zemědělská a potravinářská inspekce poté skutečně zjistila, že v tomto řetězci zákazníkům nabízeli prošlé kuřecí maso. Konkrétně v liberecké provozovně objevila 8,6 kg masa s prošlým datem určeného k podávání zákazníkům.

Navíc už jsou k dispozici informace od samotných zaměstnanců, že k podobným praktikám dochází i v dalších pobočkách. To už opravdu nejsou izolované případy, ale systémový problém! Jedna věc je jasná: Společnost AmRest, provozovatel KFC v Česku, bude mít mnoho věcí na vysvětlování.

Podle SZPI porušila zákon o potravinách a inspekce s ní už zahájila správní řízení. A to ještě nevíme zdaleka vše. Byly provedeny desítky dalších kontrol SZPI a čeká se na jejich výsledky.

Věc na prošetření v EU

Dosavadní zjištění opravdu nemůžeme brát na lehkou váhu. Podal jsem proto podnět i na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby prošetřil závažné praktiky řetězce rychlého občerstvení KFC.

Je nutné vytvořit tlak na evropské úrovni. Máme příslušné orgány, které mají pravomoc to prošetřit a nastavit mechanismy, aby k podobným věcem už dále nedocházelo. Nejde o českou epizodu, ale o systémový problém. Podobný skandál se totiž odehrál i v Dánsku, kde nakonec zavřely dokonce všechny pobočky KFC.

Praktiky odhalené v rámci tohoto řetězce ohrožují svým bezohledným přístupem zdraví lidí (nejen) v Česku. Je povinností nejen českých, ale i evropských institucí zajistit, aby občané EU měli jistotu, že jídlo, které si kupují, není zdraví nebezpečné.

Nastal čas ukázat, že nejsme žádná popelnice Evropy. Chceme jíst kvalitní jídlo, ne zkažené blafy. Jde o zdraví a někdy může jít i o život. Proto bychom si měli na známý fastfoodový řetězec napříč státy EU posvítit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz