Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nehorázné chování kremlofilní Národní domobrany nemůže zůstat bez odezvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Twitter

Protesty zemědělcům doslova „ukradli“ lidé z naší proruské scény, kterým absolutně nezáleželo na oprávněných požadavcích zemědělců nespokojených s byrokracií či regulacemi v rámci Green Dealu.

Článek

Není divu, že mnozí ze zemědělců z protestů odešli, když zjistili, co jsou pořadatelé zač. Zcela právem se cítili podvedeni.

Zneužití armádních uniforem

Vypadá to, jako by se celý protest odehrával ve znamení přivlastňování něčeho cizího. Málo se zmiňovalo, že při protestech účinkovali a pod pódiem organizátora protestů Zdeňka Jandejska „hlídali“ příslušníci z tzv. Národní domobrany oblečení do maskáčových vojenských uniforem a černých vojenských baretů.

Tito lidé zase pro změnu neměli žádnou absolutně spojitost s naší armádou, v tomto případě konkrétně vojenskou policií, což jim ale nebránilo užívat a přivlastňovat si armádní stejnokroje.

Došlo tak zjevně k porušení zákona, za které hrozí pokuta. S výjimkou vojáků v činné službě totiž nemá u nás nikdo dovoleno nosit vojenskou uniformu či stejnokroj zaměnitelný s uniformou Armády ČR. Zákon o ozbrojených silách České republiky hovoří jasně.

„Fyzická osoba, která není vojákem v činné službě, se dopustí přestupku tím, že úmyslně na místě veřejnosti přístupném nosí neoprávněně vojenský stejnokroj, nebo takové součásti vojenského stejnokroje, které jsou s úplným vojenským stejnokrojem zaměnitelné.“

Příslušníci této skupiny navíc nemají právo vystupovat jako domobrana, protože její funkci v Česku fakticky plní Aktivní záloha AČR.

Falešné vlastenectví

Ještě větší problém představují jejich dlouhodobě zastávané postoje. Národní domobrana se odvolává na vlastenectví a  tvrdí, že chce „bránit domovy občanů České republiky, jejich životy, zdraví a majetek,“ ale ve skutečnosti dělá pravý opak.

Staví se proti NATO a její členové se od založení skupiny v roce 2016 nijak netají svými sympatiemi k Rusku. Skupina byla přímo napojená na mezinárodně neuznané a Ruskem podporované separatistické státy na východě Ukrajiny a ve svém vyjádření k válce na Ukrajině Národní domobrana nedělá nic jiného, než papouškuje ruskou propagandu.

Národní domobrana tedy nebrání domovy našich občanů. Pokud něco brání, tak leda zájmy jedné Česku nepřátelské velmoci. Zcela pochopitelně se proto octla v hledáčku našich bezpečnostních složek a už dlouho před únorem 2022 byla ze strany BIS i ministerstva vnitra vnímaná jako bezpečnostní hrozba.

Jako Lidové milice

Tyhle magory, kteří si hrají na domobranu, proto nemůžeme jen tak bez postihu nechat běhat po České republice. Jak je možné, že na území ČR působí bezpečnost země ohrožující polovojenská jednotka, která v rozporu se zákonem používá na politické akci vojenské uniformy i vlastní zástavu?

Mají podobné chování jako Lidové milice. Logicky se nabízí otázka, kde se cvičí, kolik jich je (na webu dělají nábor) a zda mají doma i třeba legálně držené zbraně?

Zneužívání armádních uniforem navíc ze strany podporovatelů nepřátelské mocností neznamená pouze přestupek postižitelný pokutou, ale také urážku celé naší armády a všech lidí, kteří v minulosti bojovali za naši svobodu.

Bytostně se mě to dotýká jako příslušníka Aktivní zálohy Armády ČR a člověka, který měl dědečka v armádě a dva pradědečky v legiích – ti se nyní musejí obracet v hrobě.

Už to řeší úřady

Naštěstí to nakonec vypadá, že záležitost nezůstane bez odezvy ze strany našich úřadů. Policie ČR oznámila, že předá úřadu Městské části Praze 1 případy demonstrantů, kteří zúčastnili pondělního protestu ve stejnokrojích, připomínající armádní uniformy.

Protestujícím za to hrozí pokuta. Dobře, že policie jedná a celá záležitost se začala šetřit. Není možné, aby symboly naší armády byly zneužívané, a ještě k tomu organizací, která otevřeně podporuje Rusko a představuje pro Česko bezpečnostní hrozbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz