Hlavní obsah
Bydlení

Tepelné čerpadlo. Snaha ušetřit se může v novém roce vymstít a vyjít dráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik, www.freepik.com

Tepelná čerpadla jsou hitem poslední doby. Lidé si je pořizovali s vidinou úspor. Letos však majitelé těchto čerpadel nejspíše zapláčou a z peněženky vytáhnou víc, než čekali.

Článek

Tepelná čerpadla jsou zařízení, která se v posledních letech pořizují jako ekologičtější a (snad) úspornější varianty způsobu vytápění domů. Velký boom však možná vystřídá hořké vystřízlivění.

Tepelná čerpadla se rozlišují na několik druhů podle zdroje čerpání tepla a způsobu jeho předání dál. Můžeme se tak setkat s:

  • čerpadlo země/voda
  • čerpadlo vzduch/voda
  • čerpadlo voda/voda
  • čerpadlo vzduch/vzduch

Kromě tohoto základního rozlišení se liší ještě podle své účinnosti a dalších rozdílných parametrů. Účinnost čerpadla je však asi nejzásadnějším ukazatelem, který by měl zájemce o čerpadlo sledovat.

COP (Coefficient of Performance) je ukazatel účinnosti a teoreticky jde o poměr mezi spotřebovanou elektrickou energií a vyrobeným teplem.

Tento ukazatel je u každého typu čerpadla trochu jiný a v zásadě se dá říci, že čím je účinnost vyšší, tím bude vyšší i pořizovací cena čerpadla. Ceny čerpadel nejsou zrovna nízké, člověk musí počítat s návratností investice až v horizontu několika let. Podle odborníků se návratnost pohybuje v průměrném rozmezí 6 - 8 let. Pokud se vám podaří získat na pořízení i dotaci, návratnost bude kratší.

Má pro vás tepelné čerpadlo smysl?

Tepelná čerpadla se vyplatí zejména u nových domů, které jsou stavěny z nejnovějších materiálů, jsou dobře izolované a tepelné ztráty jsou tak u nich nízké. U starších domů má smysl o čerpadle uvažovat v případě, že dům je opravený, zateplený, okna jsou nová, vše dobře těsní. Pokud tomu tak není, pak se vám čerpadlo nevyplatí - investujete do něčeho, co nebude mít požadovaný efekt a vy tak peníze doslova vyhodíte oknem.

Na toto nebezpečí - nedostatečně izolovaný dům - doplatí nyní nejvíce právě majitelé starších budov, kteří uvěřili tomu, že i pro ně půjde o úspornou variantu vytápění. Rychlému nástupu tepelných čerpadel navíc nahrál i fakt, že plyn po vypuknutí války na Ukrajině prudce stoupnul a jeho dostupnost byla navíc značně nejistá. Pobídnuti dotacemi, majitelé (obvykle) plynových kotlů rychle přecházeli na tepelná čerpadla.

Plyn zlevnil, provoz čerpadel zdraží

Toužebná očekávání uspořených financí nyní berou pomalu za své. Plyn zlevnil a jeho dostupnost je uspokojující. Oproti tomu provoz čerpadel nyní zdraží. Ne všichni však budou moci přejít zpátky k plynovým kotlům - kdo využil dotaci pro jeho pořízení, bude mít pravděpodobně v podmínkách nutnost topit výhradně tepelným čerpadlem. Tedy pokud nechce dotaci vrátit.

Provoz čerpadel zdraží nárůst poplatků za distribuci a také u nich dochází k největšímu nárůstu plateb za jističe. Poplatky za distribuci vzrostou všem domácnostem, ale u domácností s tepelnými čerpadly je objem mnohem vyšší. U některých domácností se tak může jednat o nárůst plateb až 10 000 Kč ročně. Například u ČEZu domácnosti, které loni zaplatily necelých 180 Kč za megawatthodinu, letos zaplatí až 438 Kč.

Zdraží pravděpodobně všechny zdroje využívané k vytápění

Majitelé kotlů na pevná paliva si tak mohou oddechnout, že se nenechali zlákat nabídkou ekologičtější a údajně úspornější varianty, ale i oni si sáhnou trochu hlouběji do kapsy. Palivové dřevo totiž od nového roku přešlo ze snížené sazby do základní, což vytápění také trochu prodraží. Ale pořád se bude jednat o mírnější nárůst.

Jako rozumnou cestou se nyní jeví využívání dvou různých zdrojů pro vytápění, které se dají střídat podle potřeby a situace na trhu. Tyto kombinace tak mohou přinést nejvíce užitku a úspor. Je však otázka, kolik majitelů staveb má možnost využít více variant pro vytápění, kolik jich je nyní v pasti kvůli dotačním pravidlům a kolik jich má finance na to, aby si pořídili vše potřebné.

Žádný způsob není bezchybný a ideální pro všechny a za všech okolností

Některé způsoby vytápění jsou levnější, některé dražší, jiné jsou ekologičtější apod. Neexistuje jeden správný způsob. Vždy záleží na vašich finančních možnostech a především na domě, který chcete vytápět. Určitě se vyplatí poradit se s odborníky, kteří zjistí, jaké tepelné ztráty váš dům má a jaký způsob vytápění pro něj bude nejvhodnější. Mohou doporučit i případné úpravy, které vám následně umožní pořídit si efektivnější způsob vytápění. Nenechte se však zlákat reklamními triky, dotacemi a už vůbec ne pochybnými doporučeními od anonymních uživatelů internetových diskusí. Váš dům je jedinečný a potřebuje řešení na míru.

Zakázané dřevo

V loňském roce některými médii probleskla zpráva, že EU v rámci Green Dealu zakáže topení dřevem, peletami a podobnými zdroji. Mnoho lidí to vystrašilo a mohlo to přispět k rychlejšímu (a méně promyšlenému) přestupu na tepelné čerpadlo. Není však důvod k obavám, zákaz se týká starých neekologických kotlů 1. nebo 2. emisní třídy. Pokud doma topíte novějším kotlem nebo krbovkami, můžete být v klidu a i nadále si užívat praskání dřeva a příjemného tepla.

Anketa

Čím topíte doma vy?
Máme pouze tepelné čerpadlo, pořízené bez dotace.
12,4 %
Máme pouze tepelné čerpadlo, pořízené s dotací.
7,8 %
Máme více možností, čím vytápět.
40,4 %
Vytápíme pouze tuhými palivy.
12 %
Vytápíme plynem.
20,8 %
Vytápíme elektřinou.
5 %
Využíváme jiné zdroje pro vytápění.
1,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1536 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací z následujících článků:

https://energozrouti.cz/clanek/poridili-si-tepelne-cerpadlo-ted-budou-litovat-nove-zmeny-v-letosnim-roce-zvysi-naklady-o-desitky-tisic-korun?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

https://www.finance.cz/525163-vyhody-a-nevyhody-tepelneho-cerpadla/

https://www.rolig.cz/topeni-drevem-a-narizeni-eu/

https://www.woltair.cz/blog/vytapeni-domu/vyhody-a-nevyhody-tepelneho-cerpadla-co-u-vas-prevazi

https://energozrouti.cz/clanek/zakaz-topeni-v-krbech-ktery-zacne-platit-jeste-letos-bude-mozne-obejit-zadarmo-to-ale-nebude?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.ceskestavby.cz/clanky/energeticky-paradox-a-bumerang-zaroven-nejvice-podrazi-elektrina-domacnostem-s-tepelnym-cerpadlem-32936.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://www.drevostavitel.cz/clanek/vydaje-za-vytapeni-lze-vyrazne-snizit-kombinaci-dvou-systemu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.context

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz