Hlavní obsah
Cestování

130 metrů dlouhá kostra mořského hada u ústí Loiry do Atlantiku působí hrozivě. Jde o umělecké dílo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Yves LC / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ve francouzském městě Nantes mají na pobřeží jeden unikát. Kostru hada. Přestože se jedná o umělecký výtvor, budí v lidech rozpaky, někdy i strach. Mnoho turistů do těchto míst ale proudí právě proto, aby si tuto kostru prohlédlo.

Článek

Pokud se vydáte do francouzského města Nantes, můžete obdivovat krásu šestého největšího města Francie. Najdete tu vše, co k velkoměstu patří. Navíc je Nantes velmi bohatý svou architektonickou historií. Najdete zde například hrad bretaňských vévodů, který vypadá, jako by byl stvořen pro některý ze starých francouzských historických filmů.

Foto: Martin Stiburek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Hrad bretaňských vévodů

Katedrála sv. Petra a Pavla postavená v gotickém stylu nám zase může trochu připomenout jednu z největších francouzských památek, pařížskou katedrálu Notre Dame. Ulice v historickém centru jsou ponechány tak, jak zde stály před stovkami let. V jistém okamžiku si tak můžete připadat, že jste se ocitli ve středověku. Je to tu opravdu kouzelné.

Foto: Gregor2806 / Wikipedia Commons / CC0

Kostel sv. Petra a Pavla v Nantes

Pokud se do Nantes vypravíte, nezapomeňte se alespoň podívat na budovu muzea Dobré. Je to vskutku jedinečná stavba, v jejímž nitru můžete objevit bohatou sbírku západního malířství od 13. století až do současnosti. Tohle vše ale není to, co v poslední době lidi do Nantes láká nejvíce. Toto město totiž nabízí jeden naprostý unikát.

Foto: Jibi44 / Wikipedia Commons / volné dílo

Muzeum Dobré v Nantes

Umělec Huang Yong Ping vytvořil dlouhou kostru mořského hada, kterou najdete u Nantes na pobřeží Saint-Brevin-les-Pins. Jedná se o plastiku z hliníku, která měří neuvěřitelných 130 metrů. Jeho vlnící se obratle a otevřená tlama působí na první pohled hrůzostrašně, obzvláště pokud si představíme, že kdysi dávno mohlo takové stvoření naši planetu klidně obývat.

Přestože se jedná o mořského hada, nenachází se tak úplně v moři. Vystupuje z řeky Loiry tam, kde se tato řeka vlévá do Atlantského oceánu. Jeho umístění na tomto místě není náhodné. Instalován totiž byl tak, aby byl jeho ocas na hranici odlivu a jeho hlava na hranici přílivu. Pokaždé, když je mořská hladina nejvýše, lze spatřit pouze hadí hlavu a vrchol obratlů. Při odlivu se postupně odhaluje v celé své kráse. Když je voda naopak nejníže, lze jej suchou nohou obejít.

Počítá se s tím, že kostra hada bude v průběhu dalších let napadena vegetací a mořskou faunou. Postupně tak změní svůj ráz a splyne s prostředím ještě více. Nyní je tomu již téměř 11 let, co byl had na pobřeží instalován.

Úžasné je to, že jeho autor vytvořil naprosto dokonalou kostru hada, jehož obratle a každá kost jsou propracovány do největšího detailu. Právě díky tomu toto dílo působí tak realisticky. Do Nantes se kvůli fotkám s tímto hadem i ze zvědavosti sjíždějí tisíce turistů.

Pokud pojedete někdy do Francie, určitě jej nevynechejte. Celý bretaňský kraj je nádherný, divoký a plný přírodních i architektonických unikátů. Je tu je jeden z největších odlivů, při němž voda ustupuje i několik set metrů a často tak odhaluje to, co je při přílivu důkladně skryto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nantes

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz