Hlavní obsah
Umění a zábava

23 let od konce Xeny: Z hereček se staly lesbické ikony a vzniklo mezi nimi celoživotní přátelství

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Je tomu právě 23 let, co padla poslední klapka závěrečné série amerického seriálu Xena, který vyprávěl příběh fiktivní a bájné princezny bojovnice. Herečkám je dnes už přes padesát.

Článek

Seriál Xena nám vyprávěl příběh neohrožené princezny bojovnice, které sešla na scestí a přidala se na stranu zla. Díky setkání s bájným Herkulem se ale rozhodla polepšit. A tak spolu se svou nejlepší přítelkyní Gabrielou projíždí světem a napravuje hříchy, které v minulosti napáchala.

Seriál zpracovává starověké báje, mýty a pověsti, avšak zasazuje do nich zcela fiktivní postavu vytvořenou pro tento seriál. Xeně jsou tak často připisovány činy, které podle bájí vykonal jiný hrdina. I přes tuto manipulaci si ale seriál našel širokou fanouškovskou základnu a mnoho lidí ho miluje dodnes. Xena se stala dokonce úspěšnější než původní seriál Herkules, ve kterém se tato postava poprvé objevila.

Hlavní role Xeny se zhostila novozélandská herečka Lucy Lawless. K roli jí však pomohla náhoda. Pro první epizodní roli v seriálu Herkules byla Lucy Lawless pouze náhradnicí. Když pak měla Xena dostat vlastní seriál, byla do hlavní role princezny bojovnice obsazena britská herečka Vanessa Angel. Jenže ta v době začátku natáčení seriálu onemocněla a nemohla tak odcestovat na natáčení na Nový Zéland. Tvůrci se tak rozhodli, že Xenu bude hrát i nadále Lawless, která už měla s touto rolí svou zkušenost. A tak vzniklo celkem 134 epizod mezi roky 1995 a 2001.

Xeninu parťačku Gabrielu ztvárnila americká herečka Renée O´Connor, která už v té době byla součástí tohoto bájného seriálového světa. V úvodním filmu o Herkulovi totiž ztvárnila jeho první ženu Deianeiru. Mezi Xenou a Gabrielou se následně vytvořilo tak silné pouto, že se někteří fanoušci domnívali, že je mezi oběma hrdinkami i něco víc. Milostný vztah mezi Xenou a Gabrielou nebyl sice v seriálu nikdy potvrzen, zároveň však ale nebyl ani vyvrácen. Přeci jen to bylo období 90. let, ve kterých se o vztazích mezi stejným pohlavím zase až tolik nehovořilo. Přesto tvůrci do seriálu umístili mnoho náznaků, které nám jasně říkají, že mezi Xenou a Gabrielou to bylo víc než jen přátelství.

A právě tyto podtextové vlivy měly za následek to, že z představitelky Xeny i Gabriely se na konci 90. let staly lesbické ikony, jimiž obě herečky zůstávají dodnes. Lucy Lawless letos oslavila své 56. narozeniny, Renée O´Connor je o dva roky mladší.

Přestože od konce seriálu uběhlo již 23 let, mezi Lucy a Renée vzniklo celoživotní přátelství a spousta fanoušků si stále přeje, aby seriál alespoň v jednom celovečerním filmu vrátil. Poslední epizoda Xeny nám totiž ukázala definitivní smrt princezny bojovnice, která tak zanechala svoji milovanou Gabrielu ve světě živých samotnou. A to není konec, který by si fanoušci přáli.

Seriál Xena byl v 90. letech doslova převratným pořadem, který nejenže polemizoval s otázkou homosexuality, navíc pasoval do hlavních rolí dvě ženy, které jsou schopné přemoci i skupinu zkušených válečníků. Dá se tak říci, že byl doslova nadčasový. Možná právě proto na něj dodnes mnoho fanoušků nezapomnělo a Xena se stále těší velké popularitě.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz