Hlavní obsah

Adrenalinový zážitek: Hotelové apartmá visí ze skály mezi horami v posvátném údolí Inků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Stanley / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Posvátné údolí Inků

Jižní Amerika je plná nádherných přírodních úkazů, ale i pozůstatků po starodávné civilizaci Inků. A právě takové je i posvátné údolí v okolí hlavního inckého města Cusco. Ubytovat se tu můžete v apartmá, které visí ze skály.

Článek

Peru je zemí Latinské Ameriky, ve které dodnes přetrval silný vliv staré civilizace, která tu žila před objevením kontinentu. Inkové byli indiánským kmenem, jehož říše se na vrcholu moci rozkládala na západě jižní části amerického kontinentu prakticky po celé jeho délce, zejména v oblasti Andského pohoří.

Pozůstatky umění této civilizace tu můžeme najít doslova na každém kroku a hlavní město bývalé Incké říše, Cusco, je dnes osmým největším městem celého Peru. Jde o nádherné historické město nesoucí incký odkaz a rozkládající se v podhůří And. A právě na okraji Cusca začíná Posvátné údolí Inků, někdy také nazývané jako údolí Urubamba podle řeky, která jím protéká.

Prakticky celá trasa údolím vede v sevření vysokých hor. Výhledy jsou zde fascinující, ať už kráčíte pod horami, odkud vidíte obrysy monstrózních skalních vrcholků, nebo cestami v horách, kde se před vámi rozprostírá okolní krajina jako na dlani. A právě v tomto posvátném údolí se nachází asi nejslavnější incká stavba světa. Říká se jí Machu Picchu. Ve výšce téměř dvou a půl tisíce metrů nad mořem se zde nachází ruiny města pocházející ze 14. století, tedy ještě z dob před objevením Ameriky.

Foto: Pedro Szekely / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Machu Picchu

Machu Picchu je jedním z nejnavštěvovanějších peruánských míst. Je ale všeobecně známé a asi každý z nás už o něm slyšel. Tam dnes naše kroky nevedou. My se vydáme do jiné části posvátného údolí, kde můžeme zažít tak trochu netradiční turistiku. Toto místo se nazývá Skylodge adventures suites. Ze skály tu visí několik apartmánů, které si můžete za nemalý peníz pronajmout a prožít tak absolutně atypickou dovolenou.

Na první pohled hrozivě vyhlížející celoprosklené válce visící ze skály mohou zaujmout milovníky nádherných a jedinečných výhledů, které vám toto apartmá určitě poskytne. Samotným dobrodružstvím je už ale cesta do těchto apartmánů. Pokud si totiž představujete, že se uvnitř skály nachází hotel, z kterého sem pohodlně vstoupíte, jste na omylu.

Z údolí sem vede takzvaná ferata, což je sice zajištěná cesta, avšak v těžko dostupném terénu. Stoupat sem tak budete po desítkách nebezpečně vypadajících a tenkých schodů či ocelových stupíncích zapuštěných do skály. A až vystoupáte ke svému apartmá, ocitnete se na plošině, ze které prosklenými dveřmi v jeho střeše vstoupíte dovnitř.

Je to adrenalinový zážitek se vším všudy. A i když vypadají apartmány malé, každý z nich má svou vlastní plně vybavenou ekologickou koupelnu včetně toalety. Takže už nikam nemusíte. Odskočit si na záchod by totiž v těchto místech mohlo být poměrně nebezpečné.

Pobyt v apartmá Skylodge adventures suites je rozhodně něco, co si člověk bude pamatovat celý život. Určitě to však není pro každého a člověk by si měl předem rozmyslet, zda na sebe chce převzít rizika, která ho na takto nebezpečném výšlapu čekají.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz