Hlavní obsah
Umění a zábava

Angeliku chtěli kvůli chování herečky po třetím díle přeobsadit. Poslední díl nebyl nikdy natočen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Creative Commons / volné dílo

Michèle Mercierová, představitelka Angeliky

Pětidílný román o Angelice, samozvané markýze andělů, je televizním hitem i po takřka 60 letech od svého prvního uvedení. Za oblíbenost tohoto snímku může i představitelka hlavní hrdinky. Při natáčení to s ní ale nebylo jednoduché.

Článek

Když měla vzniknout filmová série o hraběnce Angelice de Sancé de Monteloup, později hraběnce de Peyrac, nebyla její představitelka Michèle Mercierová první volbou. Režisér chtěl, aby ji ztvárnila tehdy slavná a všemi milovaná Brigitte Bardot. Ta ale Angeliku hrát odmítla. Mezi herečkami, které chtěly roli získat, se pak objevila Jane Fonda, Catherine Denevue, ale i manželka Roberta Hosseina, představitele hlavní mužské role Joffreye de Peyraca. Roli však nakonec získala Michèle Mercierová, kterou film proslavil po celém světě.

Jak ale později uvedla, role Angeliky ji doslova zničila život. Žádný z dalších filmů, který natočila, už ji takovou slávu nepřinesl, navíc v ní každý neustále viděl jen její Angeliku. Filmová série o Angelice však měla původně vypadat úplně jinak.

Podle štábu a zejména dle slov režiséra bylo chování herečky na place tak hrozné, že ji chtěli ve třetím díle přeobsadit. Hvězda Michèle Mercierová už ale byla tak vysoko, že by to celou filmovou sérii pohřbilo. Pokračování si bez ní nikdo neuměl představit. Jen ona byla tou Angelikou, kterou chtěl vidět celý svět. Nicméně nepříjemnosti s herečkou pokračovaly i nadále. Neustále si stěžovala na nevyhovující pracovní prostředí i na komparzisty.

Podle jejich vlastních slov nebyly scény, které se ve filmu odehrály, tak daleko od pravdy. Ve scéně, kdy ji napadly divoké kočky, popisuje herečka, že agresivita koček nebyla jen šikovně sestříhaná. Musela je na sebe nechat skákat, přičemž jí trhaly šaty i závoj. Stejně tak drastická scéna v podpalubí ve čtvrtém díle, kdy Angeliku napadne skupina vězňů. Podle herečky se jednalo o špatné komparzisty, kteří se vžili do role tak, že ji skutečně napadli. Celé natáčení popisuje jako hrůzný zážitek, při němž ji jeden z komparzistů udeřil řetězem do hrudi tak silně, že jí lékaři na stejném místě po dvou letech nalezli bulku.

Co je na vyjádření filmové představitelky Angeliky pravda a co nikoli, dnes už neposoudíme. Jisté však je, že se režisérovi její věčné stěžování nelíbilo, a tak se rozhodl, že filmovou sérii o jeden díl zkrátí. Původně měla mít totiž série celkem šest dílů, natočeno jich však bylo pouze pět. Právě proto nám konec celé série může přijít trochu zvláštní.

V posledním díle Angelika utíká z harému a při cestě pouští umírá žízní. Je tak zoufalá, že než by padla do rukou sultánových vojáků, prosí muže, který cestuje s ní, aby ji zastřelil. Než to ale muž stihne učinit, sultánovi vojáci ho zabijí. Angelika padá do mdlob. Následuje už jen jediná scéna, ve které se Angelika probudí v náručí svého milovaného Joffreye de Peyraca v kajutě jakési lodi. Žádné vysvětlení, jak se tam dostala, nenásleduje. Příběh takto končí. Pět filmů sledujeme dobrodružství krásné Angeliky, abychom v závěru dostali nicneříkající konec.

Chování Michèle Mercierové muselo být pro tvůrce opravdu zcela nepřijatelné, když se rozhodli, že projekt, který miloval celý svět, takovým způsobem předčasně ukončí. Jak by série pokračovala se už nikdy nedozvíme a Angeliku už uvidíme jen tak, jak před 60 lety vznikla.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz