Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ashton Kutcher: Jeden z nejpohlednějších herců Hollywoodu má české kořeny. První práci získal v baru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Shankbone / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Ashton Kutcher patří mezi aktivní hollywoodské filmové i seriálové herce a milují ho divačky po celém světě. Málokdo ale ví, že Ashton Kutcher má české kořeny, o čemž svědčí i jeho příjmení.

Článek

Ashton Kutcher se narodil v roce 1978. Jeho cesta k herectví ale byla trnitá. Pocházel z dvojčat a měl ještě starší sestru. Už jako malému bylo jeho bratru Michaelovi diagnostikováno onemocnění srdce a mozková obrna. Zachránit ho mohla jedině transplantace srdce. To bylo pro Ashtona jako jeho dvojče nesmírně stresující. Když mu bylo 13 let pomýšlel dokonce na sebevraždu, aby mohli lékaři použít jeho srdce k bratrově transplantaci. Nakonec mu ale otec tento krok vymluvil a krátce na to se našlo vhodné srdce, které bylo jeho bratrovi transplantováno.

Přestože ho na střední škole bavilo herectví, nepomýšlel na to, že by ho dělal profesionálně. Jako stín ho stále doprovázela nemoc jeho bratra. V roce 1996 se zapsal na univerzitu v Iowě, odkud pocházel, aby mohl studovat biochemické inženýrství. Doufal, že pak bude natolik vzdělaný, že nemoc svého bratra zcela vyléčí. Jenže se na škole moc dlouho neohřál. Byl vyhozen za to, že byl podle odůvodnění školy příliš hlučný a divoký. Ashton totiž prožíval období, ve kterém navštěvoval jeden večírek za druhým a škola pro něj byla na posledním místě.

Štěstí za ním ale nakonec přišlo samo. V jednom z místních barů ho oslovil muž zabývající se modelingem, který ho přesvědčil, aby se přihlásil do modelingové soutěže. Tu Ashton vyhrál a dveře do světa modelingu se mu otevřely dokořán. V roce 1998 odjel do New Yorku, aby se stal tváří značky Calvin Klein. Dále pak působil jako model v Paříži a v Miláně.

Nechtěl být ale jen modelem. Brzy odjel do Los Angeles, aby se mohl zúčastnit konkurzu a stát se tím, co ho v dospívání bavilo nejvíce, hercem. První roli dostal v seriálu Zlatá sedmdesátá, kde získal značnou popularitu. Pak už se nabídky hrnuly samy. Za jeden z jeho nejznámější filmů je považován Osudový dotek z roku 2004. Po řadě velmi úspěšných filmů se v roce 2011 usídlil v seriálu Dva a půl chlapa, kde nahradil Charlieho Sheena. V seriálu vydržel po čtyři roky až do jeho konce.

V osobním životě, brzy po startu své kariéry, našel lásku po boku o 16 let starší herecké kolegyně Demi Moore. V roce 2005 se vzali, avšak manželství se po šesti letech rozpadlo. Nyní je šťastně ženatý s Milou Kunis, kterou si vzal v roce 2015 a mají spolu dvě děti.

Výslovnost Ashtonova příjmení dělá problém i některým Američanům. Není to totiž původem americké jméno. Ashton Kutcher ho má po svých předcích, kteří pocházeli z Čech. Vrátit se ale musíme o mnoho let zpátky. Ashtonův předek Jan Kučera, odtud dnes jméno Kutcher, emigroval z Česka do americké Iowy, kde si roku 1877 vzal za ženu taktéž česku, Janu Lenochovou. Ashton Kutcher je tak výhradně potomkem českých přistěhovalců do USA.

Přestože se na filmovém plátně Ashton Kutcher vyjímají už 25 let, je stále jedním z často obsazovaných filmových i seriálových herců. V letošním roce ho čeká premiéra dvou filmových novinek, ve kterých ztvárnil podstatné role.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz