Hlavní obsah
Lidé a společnost

Biden je sice nejstarším prezidentem USA v historii, když ale volby vyhraje Trump, překoná ho

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Gage Skidmore / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Donald Trump

USA si volí své prezidenty už více než 200 let. A nyní bude volit znovu. Čas Joe Bidena v úřadu se totiž naplnil a příští rok v lednu tento politik svůj prezidentský úřad opustí. Do historie by mohl být zapsán jako nejstarší prezident v historii USA.

Článek

Joe Biden se vzdal své kandidatury v dalších prezidentských volbám a jeho mandát tak 20. ledna 2025 vyprší. Do té doby ale bude i nadále hlavou státu. Do historie se tak zapíše jako 46. prezident Spojených států amerických, ale také jako nejstarší prezident v historii USA.

Joe Biden se narodil v listopadu roku 1942 v Pensylvánii. Už v současné době je tak nejstarším úřadujícím prezidentem, kterému bude v době skončení jeho mandátu 82 let. Přitom má Joe Biden za sebou dlouhou politickou kariéru, během níž se snažil pro USA udělat to nejlepší. Už v roce 1973 byl totiž zvolen senátorem za stát Delaware a v tomto úřadu vydržel neskutečných 36 let.

K prezidentskému úřadu už měl ale blízko i dříve. Mezi lety 2009 a 2017 byl ve vládě Baracka Obamy viceprezidentem. Jeho úřad ale skončil s vítězstvím Donalda Trumpa a počátkem jeho prezidentury.

Joe Biden by ale nemusel nejstarším prezidentem USA zůstat nadlouho. Pokud by totiž v následujících volbách vyhrál Donald Trump, pak ho během svého funkčního období předčí. Donald Trump se narodil v červnu 1946. V případě jeho zvolení mu na konci jeho mandátu bude přes 83 let.

Trump nebyl na rozdíl od Joe Bidena po většinu svého života činným politikem. Členem republikánské strany se stal až v roce 1987 a své politické preference během následujících let mnohokrát změnil. Už v roce 1999 se stal členem Strany nezávislosti, o dva roky později pak dokonce demokratem. K republikánům se vrátil v roce 2009.

Donald Trump se dokonce v době, kdy byl součástí Strany nezávislosti (Independent Party), což byla součást Reformní strany USA (Reform Party USA), v primárkách ucházel o to, aby byl touto stranou nominován jako kandidát na prezidenta. A to už v roce 2000. Záhy ale své zájmy přehodnotil a odstoupil. Bylo to v době, kdy americké volby vyhrál George Bush mladší.

Trump ale spekuloval i o tom, že bude kandidovat ve volbách v roce 2012. Nakonec z toho ale opět sešlo. V dalších volbách ale přeci jen kandidoval a v roce 2017 se stal 45. prezidentem USA. A zda se stane i 47. prezidentem, o tom rozhodnou pouze voliči. Pouze jednou v celé historii Spojených států se totiž stalo, že by byl prezidentem znovu zvolen muž, který již v minulosti prezidentem byl. Konkrétně se to stalo v roce 1893, kdy byl demokrat Grover Cleveland zvolen podruhé, přestože jej předtím ve funkci vystřídal republikán Benjamin Harrison.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz