Hlavní obsah
Umění a zábava

Bobby v Dallasu zemřel, po vlně protestů ho tvůrci oživili. Devátá série tak byla jen snem jeho ženy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Frantogian / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Patrick Duffy, který ztvárnil Bobbyho, se svou hereckou kolegyní Lindou Grey jako Sue Ellen

Seriál Dallas byl jedním z prvních nekonečných seriálů, který se na českých komerčních televizních stanicích po revoluci vysílal. A přestože se příběh točil kolem rodiny texaských naftařů, dokázal přilákat statisíce diváků k televizním obrazovkám.

Článek

Přestože se seriál Dallas natáčel v USA mezi roky 1978 a 1991, do Česka se dostal až v roce 1992, kdy ho zprvu vysílala Československá televize, následně přešel na nově vzniklou komerční televizní stanici Nova. A seriál si ihned získal řadu věrných fanoušků, kteří se chtěli dozvědět, co se s JRem, Bobbym, Sue Ellen, Cliffem, Pamelou nebo Miss Ellie stane v dalších epizodách.

Seriál se soustřeďoval zejména na rodinu Ewingů, která vlastnila jednu z největších naftařských společností v Texasu. S tou ale soupeřil Cliff Barnes, který měl s Ewingy dlouholeté spory. Ani propojení rodin skrze svazek mezi Bobbym Ewingem a Pamelou Barnesovou tuto pomyslnou válečnou sekeru nedokázal zakopat. A tak jsme byli svědky mnoha intrik a podvodů a v neposlední řadě i lidských osudů na pozadí války o moc a peníze.

Poslední epizoda osmé řady ale přinesla takový zvrat, který diváci jen těžko rozdýchávali. Patrick Duffy, který ztvárňoval toho milého a hodného z bratrů Ewingových, se rozhodl ze seriálu odejít. A tvůrci jeho odchod vyřešili po svém. Postava Bobbyho v závěru osmé řady zemře na následky autonehody. Jeho milovaná seriálová žena Pamela tak zůstala vdovou a devátá řada se musela obejít bez této oblíbené postavy.

Životy rodiny Ewingů a Barnensů se v deváté řadě posouvali dál, ale diváci stále protestovali proti Bobbyho smrti. Protestovalo se po celých Spojených státech, do televizních redakcí chodily statisíce dopisů, v nichž diváci požadovali Bobbyho návrat. A tak se tvůrci seriálu rozhodli divákům vyhovět. Zbývalo ale vyřešit dvě věci. Bylo potřeba dostat Duffyho zpátky do seriálu a vymyslet, jak v příběhu přivést Bobbyho zpět k životu.

To první naštěstí vyřešila nabídka velmi štědrého honoráře, kterou Patrick Duffy přijal. Problém byl však s příběhem. Dallas nebyl žádný fantasy seriál, kde by mrtví mohli ožít, aniž by se nad tím někdo podivoval. A tak tvůrci zvolili variantu, že první epizoda desáté řady bude uvedena tím, že Bobbyho žena Pamela vstane z postele a najde svého muže ve sprše. Nejprve se tomu sice podiví, pak si ale uvědomí, že to byl všechno jen zlý sen.

Diváci tedy celý jeden rok sledovali události, které se vlastně nikdy nestaly, protože byly jen Pameliným snem. Šlo o 31 epizod standardní délky. V ten moment jako by seriál vymazal jednu celou řadu. Diváci to ale kvitovali. Sice jim chvíli trvalo, než se v příběhu zorientovali, protože od epizody, ve které Bobby zemřel, do epizody, ve které vstal zázračně z mrtvých, uplynulo dlouhých 16 měsíců. U nás to měli diváci jednodušší. Seriál se tu vysílal bez přestávek, takže se Bobby na televizní obrazovky vrátil mnohem dříve.

Po skončení seriálu Dallas bylo ještě natočeno několik celovečerních filmů, ve kterých se osudy rodiny Ewingových odvíjeli dál, žádný z nich se ale nesetkal s kladným ohlasem. Teprve až pokračování seriálu z let 2012 až 2014, které přineslo příběhy zejména potomků původních postav, bylo mezi diváky přijato kladně. Diváci měli možnost se po letech znovu setkat nejen s Bobbym, ale i proradným JRem a jeho ženou Sue Ellen.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz