Hlavní obsah
Lidé a společnost

Česko patří k zemím s největší konzumací alkoholu. Kolik toho vypijeme? A kolik vykouříme?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Engin Akyurt / Creative Commons / pexels.com

Česko se dlouhodobě řadí k zemím, ve kterých se vypije nejvíce alkoholu na světě. Statistiky jsou až alarmující. Nepijeme totiž jen pivo nebo víno. Velmi častá je u nás i konzumace tvrdého alkoholu. A z něj mohou plynout vážné zdravotní problémy.

Článek

Dle statistik z roku 2021 zveřejněných Českým statistickým úřadem je spotřeba alkoholu v Česku stále velmi vysoká, přestože v posledním sledovaném roce klesla. Je to nový trend a začínáme se chovat zodpovědněji tím, že se snažíme alkoholu konzumovat méně? Nebo je to jen obyčejný statistický výkyv, který v dalším roce doženeme?

Každý Čech vypil v roce 2021 přesně 20,8 litrů vína. Jedná se o statistický průměrný údaj rozpočítaný na všechny obyvatele České republiky včetně nezletilých dětí a kojenců, takže spotřeba tohoto nápoje bude u osob starších 18 let mnohem vyšší. Když však budeme brát v potaz konzumaci každé osoby žijící v Česku, vychází to na dvě deci vína každé tři až čtyři dny.

Horší je to s tvrdým alkoholem. Toho sice v průměru vypijeme méně, ale musíme brát na zřetel to, že tyto destiláty mívají daleko větší obsah alkoholu, než má víno. Průměrný Čech vypije 7,1 litru tvrdého alkoholu. Naprosto každý si tak statisticky každý den v roce dopřeju jednoho malého panáka tvrdého alkoholu. V přepočtu na čistý líh zkonzumuje Čech za rok 2,8 litru čistého lihu v tvrdém alkoholu, ve víně je to 2,4 litru čistého alkoholu.

Foto: Elevate / Creative Commons / pexels.com

Piva vypíjí Češi nejvíce

V pivu jsou Češi v konzumaci na prvním místě. Nikde jinde na světě se nevypije na osobu tolik piva jako u nás. Pivo však i u nás zaznamenalo v posledních letech největší propad v konzumaci. V roce 2021 se jej například vypilo o 3,2 % méně než v roce 2020.

I tak je ale konzumace piva v Česku enormní. V průměru připadá na jednoho obyvatele naší země, opět včetně dětí, 135,4 litru piva, tedy zhruba 271 piv za rok. Což v praxi znamená, že si u nás dá necelé jedno pivo každý den každý obyvatel země. A to už je opravdu na pováženou. Když tuto statistiku převedeme opět do hodnoty čistého lihu, tak právě v tomto nápoji Češi vypijí čistého alkoholu nejvíce, konkrétně každý Čech za rok 4,5 litru.

Foto: Basil MK / Creative Commons / pexels.com

A jak jste na tom s cigaretami? Dle posledních statistik Českého statistického úřadu z roku 2020 vykouří každý Čech ročně 1 894 cigaret. To vychází přes 5 cigaret na každého Čecha denně. Toto podložme informací, že většina Čechů nekouří. Kuřáků je tedy méně jak polovina, udává se zhruba 35 až 40 %.

Česká republika je sice v něčem na předních pozicích, ale není to bohužel zrovna důvod k radosti. Jsou daleko důležitější a významnější statistiky, ve kterých bychom mohli vynikat, ale bohužel nevynikáme. Poslední dobou získáváme prvenství jen v těch ostudných kategoriích a postupně ztrácíme naše dobré jméno, které jsme si tak dlouho budovali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz