Hlavní obsah
Cestování

Dá se jet na podzim v Evropě ještě k moři? Jsou místa, kde vás bude hřát slunce i v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: José Barbosa / Creative Commons / pexels.com

Katedrála v sicilském Palermu

Podzim je typickým obdobím, kdy cestujeme za mořem a sluncem do teplých krajin mimo Evropu. Jezdí se do Turecka nebo na sever Afriky. Ale i v Evropě máme místa, kde se dá koupat ještě na přelomu září a října a nejsou tak daleko.

Článek

Turecko, Maroko, Tunisko, Egypt nebo asijské či jiné velmi vzdálené destinace se na podzim stávají rájem pro cestovatele za teplem a mořem. V České republice léto skončilo, na severu Itálie nebo Chorvatska se už moc neohřejete a voda začíná být studená tak, že se vám do ní úplně nechce. Proto turisté často volí tyto poměrně exotické destinace. Let ale mnohdy trvá i několik hodin. Odměna v podobě pálícího slunce a teplého moře jim však stojí za to.

Jenže léto na podzim určitě nekončí v celé Evropě. Je tu pár míst, která jsou poměrně blízko, dá se do nich dojet i autem, letadlem jste tam třeba i za dvě hodiny. Přesto bývají tyto destinace v podzimním období často opomíjeny. Jedná se zejména o jih Španělska, jižní Itálii s ostrovem Sicílie a řecké ostrovy. Na konci září zde bývají teploty stále kolem třiceti stupňů, moře má i hezkých dvacet pět.

Rájem pro turisty může být jižní Itálie, zejména oblast Kalábrie, případně pak ostrov Sicílie. V podzimních měsících je tu mnohem levnější ubytování, ceny potravin jsou ve většině destinací srovnatelné s cenami u nás, mnohdy i nižší. A protože je tu o pár stupňů méně než v pravém létě, teprve tu začíná ten pravý domorodý život. Lidé v ulicích a velké množství pouličních stánků s typickým jihoitalských občerstvením. To vše jako by s koncem léta zaplnilo centra všech měst. K mání je tu prakticky cokoli, ale pokud jste u moře, tak nejčastějšími produkty budou zcela určitě ryby, mořské plody a právě sklizená zelenina. Pro turistu, který si chce kromě slunce a moře užít i netradiční gurmánské zážitky, je to splněný sen.

Krásně je i ve španělské Andalusii na samotném jihu tohoto státu. Teploty už konečně klesají pod pro nás často neúnosnou hranici. Přes den si užijeme krásně teplé moře a sluneční paprsky, večer se pak dá existovat i v centrech měst bez toho, aniž by člověk propotil vše, co na sobě má. Tapas na vás čekají na každém rohu a místní jsou rádi, že jste je přijeli podpořit ještě na konci sezóny.

Foto: Jose Gallardo / Creative Commons / pexels.com

Andalusie je hodně ovlivněna arabskou kulturou

Podzimní výlet na jih Evropy je ideální pro toho, kdo má rád moře, ale nechce u něj strávit veškerý čas. Toto roční období se totiž výborně hodí ke kombinaci s poznávacími výlety a zájezdy. Můžete navštívit všechna krásná města se spoustou památek, poznat místní kulturu. Kromě toho lze podniknout i výšlapy do hor nebo ke kráterům sopek. Prostě ideální kombinace odpočinkové a poznávací dovolené.

Výhodou jsou samozřejmě i ceny. Je to konec sezóny. Padají ceny ubytování, aby sem ještě někdo v těchto posledních dnech zavítal. Dovolená nás tedy může vyjít podstatně levněji, než kdybychom tyto oblasti navštívili v pravém létě. Není vůbec nic divného, že ceny padají až na polovinu.

Evropa je nádherný kontinent, který toho pro naše zvědavé zraky ukrývá tolik, že to nikdo za celý život nemůže spatřit všechno. Podzim je krásným a přívětivým obdobím, kdy tato místa můžete vidět zase v trochu jiných barvách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz