Hlavní obsah
Cestování

Daň za nízkonákladové lety: Lety jen brzy ráno nebo pozdě večer, příplatky a zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Curimedia / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Nízkonákladové společnosti působící na našem území nabízejí lety někdy takřka za hubičku. Má to ale jeden háček. Spojení není v úplně ty nejlepší časy a vaši dovolenou vám to může značně zkomplikovat.

Článek

Tento jev jsme pozorovali již loni, když jsme hledali letenky na naši dovolenou v Itálii, letos to bylo ještě patrnější. Letenky u nízkonákladových společností získáte často doslova za pár korun, když odhadnete ten správný čas na jejich nákup. Z našich zkušeností je nejlepším okamžikem pro nákup období dvou měsíců až pěti týdnů před odletem. Nejprve jsou totiž letenky poměrně drahé, ale v uvedeném období jejich cena mnohdy klesá, aby byly lety zaplněny. Pokud byste ale kupovali letenky těšně před odletem, může se vám stát, že za ně zaplatíte nehorázné sumy i u nízkonákladových společností. Ty totiž spoléhají na to, že kdo potřebuje letět na poslední chvíli, ten si letenku koupí, ať už je její cena prakticky jakákoli.

Nám se povedlo v předstihu sehnat zpáteční letenku na Sicílii a zpět za neuvěřitelných 1100 Kč na osobu. Cena to ale není koncová. Člověk si připlatí i za rezervaci místa, často v řádech několika set korun za jedno sedadlo v jednom směru. Pokud vám nestačí příruční zavadlo a chcete mít s sebou i velký kufr, pak může být tato cena z pohledu ceny letenky někdy až astronomická. Za jedno odbavené zavazadlo v jednom směru můžete zaplatit navíc přibližně od 700 Kč až po 2500 Kč. A to už cenu letu zvedá. Zkrátka u nízkonákladových společností máte sice levnou letenku, ale za všechno ostatní si připlatíte víc než jinde. Někdy se tak můžete dostat až k ceně klasických přepravních společností. To je třeba mít na paměti.

Co ale v poslední době komplikuje cestování s nízkonákladovými společnosti jsou časy jejich odletů a příletů. Ty jsou většinou nastaveny tak, aby byly cenově výhodné pro společnost, cestujícím ale mohou způsobit nemalé potíže. Pokud cestujete na vlastní pěst, pak to pro vás může být kruciální natolik, že nebudete moci služeb těchto společností využít.

Když letadlo odlétá brzy z Prahy, nemusíte se včas dostat na letiště. Mnoho cestujících tak na letištích tráví čas od předchozího večera. Probdělá noc na letišti není úplně nejlepší začátek dovolené. Pokud naopak letíte z Prahy pozdě, pak se na letiště problém dostat není. Horší je to v místě, kam letíte. Navazující autobusové a vlakové spoje již většinou nejsou k dispozici.

To samé platí pro cestu zpět do naší země. Ranní letadlo vzhledem k noční pauze hromadné dopravy není ideální, při zpáteční cestě se zas nemusíte dostat domů z pražského letiště.

A to ještě nemluvíme o zpožděních, které tyto lety provází. Letos jsme měli zpoždění našeho zpátečního letu přes 2 hodiny. Kdybychom si nevyjednali rychlý odvoz z letiště na hlavní nádraží v Praze, nestihli bychom poslední vlak do města, ve kterém žijeme. Čekala by nás noc na nádraží a čekání na první ranní vlak.

Létání s nízkonákladovými společnostmi už není tak výhodné, jak bývávalo, a často nám může zlomit vaz. Letenky tak vybírejte s dostatečným uvážením a počítejte i s případným zpožděním.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz