Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dana Hlaváčová: Sestra Jany Hlaváčové hrála ve Třech oříškách pro Popelku, nyní žije v ústraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: byrev / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Ilustrační foto

V souvislosti s úmrtím legendy českého filmu, Jany Hlaváčové, zavzpomínejme také na její sestru Danu Hlaváčovou, která letos slaví 79. narozeniny. Herectví už se nevěnuje, ale některé její role patří k těm nezapomenutelným.

Článek

Jana Hlaváčová byla vždy tou slavnější sestrou. Miloval ji celý národ a znal ji ve své době prakticky každý. Její sestra Dana stála vždy tak trochu v jejím stínu. Dnes už někteří z nás ani netuší, že Jana Hlaváčová měla sestru, která se také vydala na hereckou dráhu a že byla neméně talentovaná.

Stejně jako Jana Hlaváčová, narodila se Dana do rodiny úředníka. Byla o 7 let mladší než její slavnější sestra. Jejich otec miloval ochotnické divadlo, se kterým pravidelně hrával. Obě dcery v sobě díky němu objevily lásku k divadlu a otec byl jejich velkým vzorem. Dana ale po herectví nezatoužila tolik jako Jana. Už během studia na gymnáziu sice také hrála v ochotnických souborech a v roce 1963 dostala malou roli ve filmu Tři muži v chalupě, přesto však jejím snem byla matematika, které se chtěla věnovat.

Osud ji ale zavál na Divadelní fakultu Akademie múzických umění. A se svým talentem slavila Dana velké úspěchy. Již během studií získala angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde zůstala až do jeho uzavření v roce 1991. Její život byl ale bohatý i na filmové role. Už v roce 1966 vytvořila se svou sestrou sourozenecký pár v seriálu Eliška a její rod. První velká role ale přišla o tři roky později v dramatu Pasťák. Tady Dana Hlaváčová ukázala, že je skvělou herečkou, která si zaslouží pozornost českého diváka.

Její tvář se objevovala zejména ve filmech komediálního ražení, ale zahrála si i roli v jedné z nejslavnějších českých pohádek Tři oříšky pro Popelku. Její role patřila sice k těm záporným, ale i tak se navždy nesmazatelně vryla do povědomí televizních diváků. Zlou Popelčinu sestru totiž ztvárnila dokonale. Tato role tak navždy zůstane její nejslavnější.

Následovala přehlídka mnoha filmů a seriálu, kde si Dana Hlaváčová v 70. a 80. letech zahrála, ale jednalo se zejména o vedlejší role. Od 90. let se pak ve filmech a seriálech objevovala jen výjimečně. Z novějších počinů jsme ji mohli vidět například v pokračování seriálu Nemocnice na kraji města nebo ve Strachově pohádce Anděl páně. V roce 2016 se stáhla do ústraní a žádnou další roli již nenatočila.

Dříve silné pouto mezi sestrami se během let zpřetrhalo a jedna s druhou roky nepromluvila. Neměly na sebe dokonce ani kontakt, aby si mohly v případě potřeby zavolat. K jejich setkání nedopomohla ani nemoc Jany Hlaváčové, kvůli které zůstala upoutaná na lůžko. Dana Hlaváčová je vdaná, má dceru Lucii Matouškovou, která šla v matčiných stopách a je z ní dnes úspěšná divadelní herečka v Mladé Boleslavi.

Méně slavná sestra Jany Hlaváčové už pro nás navždy zůstane zlou Dorou, kterou máme na Štědrý den v oblíbené pohádce tak rádi.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz