Hlavní obsah
Lidé a společnost

Deset let od smrti Ivety Bartošové: Za jejím tragickým osudem stála především naivita a labilita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

hrob Ivety Bartošové v Říčanech

Česko si brzy připomene 10. výročí smrti jedné z nejslavnějších a nejtalentovanějších zpěvaček posledních desetiletí. Příběh Ivety Bartošové stále žije a fanoušci na ni nezapomínají.

Článek

Iveta Bartošová byla křehká dívka pocházející z Moravskoslezského kraje, která po účasti v několika hudebních soutěžích začala žít svůj sen zpěvačky. Přestěhovala se do Prahy, koncertovala, měla možnost nazpívat mnoho krásných duetů s jejím tehdejším pěveckým partnerem Petrem Sepešim. Její vzestup byl doslova jako pohádka či splněný dětský sen. Jenže to netrvalo příliš dlouho.

První ránu uštědřil život Ivetě už v roce 1985, kdy její pěvecký partner a její velká láska, Petr Sepeši, zahynul při střetu svého vozu s lokomotivou vlaku na železničním přejezdu. Pro Ivetu to tehdy byla strašná rána, ale rozhodla se, že se nevzdá. Vrátila se ke zpívání a brzy se dala na sólovou dráhu. Její popularita ji vynesla doslova na vrchol. Mezi lety 1986 a 1991 vyhrála třikrát první místo v anketě popularity Zlatý slavík.

Při zrodu její sólové kariéry stál tehdejší velký muž české hudby Ladislav Štaidl, se kterým začala Iveta tvořit pár, přestože byl Ladislav po celou dobu tohoto vztahu ženatý. Iveta ale měla jeden velký sen. Najít svou životní lásku. S Petrem Sepešim se jí to nepodařilo, a tak se v tomto ohledu upnula na Ladislava Štaidla. Jenže ten se kvůli dětem rozvádět odmítl. Jejich vztah byl jak na horské dráze. Neustále se rozcházeli a zase scházeli, jak sama Iveta několikrát přiznala. Právě na začátku 90. let zažívá Iveta, která je na vrcholu, první skandály, které byly v mnoha ohledech způsobeny její křehkou povahou a narušenou psychikou. První pokus o sebevraždu střídá údajný únos Romanem Třískou. Vztah s Ladislavem Štaidlem začíná mít velký trhliny.

A přestože spolu Iveta s Ladislavem počnou svého jediného společného syna Artura, jejich vztah se chýlí ke konci. Ladislav Štaidl chce, aby se Iveta vzdala své pěvecké kariéry a soustředila se na roli matky. To ale Iveta, pro kterou je zpěv na jevišti a potlesk fanoušků doslova vším, odmítá. Nastupuje do muzikálu Dracula a pracuje na novém albu. K rozpadu 13 let trvajícího vztahu dochází v roce 1999.

Nešťastná Iveta, která se snaží nedat na sobě na veřejnosti nic znát, se stále více a více propadá. Léky, alkohol a nepodařené partnerské vztahy ji doženou až k několika údajným či demonstrativním pokusům o sebevraždu. Životní láska stále nepřichází. Po čase stráveném v léčebně v Kroměříží se ale Ivetě začíná blýskat na lepší časy. V roce 2008 se vdává a z věčné slečny se tak konečně stává paní. Iveta vypadá skvěle a její návrat do světa šoubyznysu více než příznivě. Vztah s Jiřím Pomejem však končí tak rychle, jako začal. Iveta je opět v troskách. Na veřejnosti je následně vídána opuchlá, se špatnou artikulací a v nepovedených tanečních vystoupeních.

Ani její nový partner Domenico Martucci ji z toho nedokáže dostat. Po rozchodu s ním se Iveta uchyluje do domu Josefa Rychtáře a již po pár měsících tím rozvrací jeho manželství. Následuje velké množství skandálů, ke kterým patří jak únos Ivety Bartošové jejím ctitelem Zdeňkem Macurou do Itálie, tak i řada skandálních vystoupení, její špatná mluva a artikulace v pořadech zkrachovalé televize Pětka.

Pak se ale všechno změní. Iveta se dává opět dohromady. Po svatbě s Josefem Rychtářem vypadá opět skvěle, začíná koncertovat a lidé jsou z jejího návratu doslova nadšení. Jenže po pár měsících jejího druhého manželství, se Iveta Bartošová rozhodne vzít si život. A to zrovna v den narozenin jejího muže. Krátký dopis na rozloučenou pro jejího syna nechává ve svém domě a vydává se po kolejích proti jedoucímu vlaku nedaleko nádraží Praha-Uhříněves. Srážku nemá v žádném případě šanci přežít.

Tak končí život princezny českého popu Ivety Bartošové, kterou miloval celý národ. Co ji k tomu vedlo a proč už neměla sílu jít dál, se už nikdy nedozvíme. Na Ivetu Bartošovou jsme ale nezapomněli. V srdcích jejich fanoušků, a i mnoha lidí naší země žije dál. A skrze své písně se stala nesmrtelnou.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz