Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dipsy.cz a přihlášky na střední školu jsou výsměchem rodičům i žákům. Provází je řada problémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rdne Stock Project / Creative Commons / pexels.com

Přestup žáků na střední školu, kde se z nich stávají studenti, je důležitým krokem v životě každého dítěte. Vybrat tu správnou školu v patnácti letech není nic jednoduchého. A letos to provázejí ještě komplikace s přihláškami.

Článek

Taky jste chtěli letos své dítě přihlásit na přijímací zkoušky na střední školu? Proč tedy nezvolit elektronickou přihlášku, kde nemusím nic papírově vyplňovat, jen sednu k počítači, vše vyplním či doplním z pohodlí doma a odešlu. To jsou nesporné výhody elektronického podání přihlášek. Navíc je nutné se do systému přihlásit před identitu občana, takže se všechny potřebné údaje o rodiči i o dítěti předvyplní samy. Rodič už to vlastně jen zkontroluje, vyplní školy, na které se dítě hlásí, a vloží potřebné přílohy. A je hotovo. Jenže realita je úplně jiná.

Když se systém 1. února spustil, byl přetížený. S tím se ale dalo počítat. Většina rodičů chce své dítě přihlásit co nejdříve. Zřejmě mají strach, aby o něco nepřišli. Jenže ono to vůbec nešlo. Slib, že to bude brzy fungovat, se také ukázal jako lichý. Přihlášku jsme se snažili vyplnit minulý týden a stejně nám systém hlásil, že došlo k chybě převodu údajů z registru. Pravděpodobným důvodem mělo být to, že je systém opět přetížen.

To, že by se jednalo o tento důvod ještě několik dní po začátku přihlašování, nám ale přišlo nanejvýš podezřelé, a tak jsme zvolili možnost zeptat se na to osobně na informační lince zřízené přímo k tomuto účelu. Tam nám bylo sděleno, že se skutečně nejedná o přetížení, ale že má systém DiPSy.cz, přes který se přihlašuje, problém s přetahováním dat z registru. Chyba měla být ale údajně právě na straně registru, který tyto údaje neodesílá.

Odpověď, že se na odstranění intenzivně pracuje, máme to zkoušet, ale spíš to půjde až po víkendu, nás neuspokojila. Zkoušeli jsme to každý den a stále jsme dostávali stejnou odpověď. Umíte si představit nervozitu rodiče, který se snaží své dítě přihlásit na přijímačky na střední školu a stále se mu to nedaří?

Po víkendu jsme to tedy zkusili znovu s nadějí, že tentokrát se musí vše podařit. Jenže situace se nezměnila. Systém stále nenačítá data z registru, takže vás nepustí dál. Na informační lince nám bylo sděleno, že chyba už byla specifikována a že v současné době není možné z registru stáhnout data o cizích státních příslušnících. A my právě cizího státního příslušníka přihlašovali.

Cizinců je tady v současné době statisíce. To souvisí zejména s počty uprchlíků před válkou na Ukrajině. Jsou to lidé, kteří v mnoha případech neumí dobře česky a snaží se vyplnit pro ně extrémně složitou přihlášku, aby se jejich dítě mohlo pokusit se dostat na střední školu. A provází je jedna komplikace za druhou. Jsou to právě oni, kteří ještě stále nemají své děti přihlášené, protože jim to systém neumožňuje.

Termín, do kdy je možné podávat přihlášky, se neúprosně blíží, lze tak učinit do 20. února. A rodiče začínají zmatkovat. Máme čekat, až bude systém plně funkční, nebo máme raději zvolit možnost klasické papírové přihlášky zasílané poštou? Je jistota, že se to zprovozní? Na tyto otázky nám není nikdo schopen odpovědět. Ať žije moderní technika.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz