Hlavní obsah
Umění a zábava

Dokument o Céline Dion odhaluje pravdu: Zpěvačku trápí nesnesitelné křeče, nemůže ani zpívat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Erin Nikitchyuk / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Céline Dion při koncertu

Céline Dion je jednou z největších ikon na světové hudební scéně. Její absolutně nezaměnitelný a jedinečný hlas těší její fanoušky po celém světě už více jak 40 let. Přesto tato charismatická žena neskutečně trpí.

Článek

Céline Dion se narodila v roce 1968 v malém městečku Charlemagne v kanadské provincii Québec. Přestože je Kanada zejména anglicky mluvící zemí, Céline se narodila v oblasti, která je pod stále silným vlivem francouzštiny. Má tak hned dva mateřské jazyky. Francouzština ale pro ni byla zprvu přirozenější a zpívala písně pouze v tomto jazyce. Až s celosvětovou slávou přešla na angličtinu.

Když se řekne Céline Dion, většině z nás si zřejmě vybaví její největší hit, který proslavil velkofilm Titanic z konce 20. století. Skladba My heart will go on patří dodnes k tomu nejlepšímu, co Célíne Dion za svou dlouhou kariéru zvládla nazpívat. Má ale i řadu dalších velkých hitů, mezi něž patří například The Power of Love nebo All by Myself.

Před pár dny spatřil světlo světa dokument s názvem Já jsem: Céline Dion, ve kterém herečka otevřeně hovoří o dlouhotrvajících zdravotních problémech, kvůli kterým musela začít rušit svá turné. Přestože její problémy trvají neuvěřitelných sedmnáct let, snažila se je Céline potlačit, aby mohla i nadále vystupovat pro své fanoušky. Život mimo pódia si totiž neumí představit.

Dokument je plný šokujících odhalení a intimních zpovědí, ve kterých Céline například přiznává, že aby mohla vystupovat, musela být prakticky neustále pod řadou léků a přípravků, které jí umožňovaly podávat výkony, na které její fanoušci čekali. Jenže v roce 2022 jí bylo diagnostikováno velmi vzácné onemocnění, které postihuje jednoho až dva lidi z milionu. Takzvaný Stiff Person Syndrome způsobuje ztuhlost svalů, bolestivé svalové křeče a postupně mění pacienty v lidské sochy. Jde o nevyléčitelnou nemoc.

A právě kvůli tomuto syndromu musela Céline Dion přestat zpívat. Ztuhlost svalů jí neumožňuje podávat dobré pěvecké výkony. A každé emoční vypětí jí může způsobit nekontrolované svalové záchvaty a křeče, při kterých může jít i o život.

Dokument jeden z takových záchvatů dokonce zachycuje. Céline Dion byla totiž poslední roky pod neustálým drobnohledem kamer, aby o svém životě mohla podat co nejucelenější a nejreálnější zprávu svým fanouškům. Na svém vlastní přání tak byla filmována právě i během silného záchvatu, při kterém jí křeče zlomily několik žeber, a přála si, aby se tento natočený materiál stal součástí dokumentu.

Celý snímek je na jednu stranu až extrémně realistickým pohledem do života nemocného a zlomeného člověka, který se však nehodlá smířit s tím, že už by nikdy v životě neměl předstoupit před publikum, a bojuje s tím ze všech sil, jednak nám ale ukazuje zákulisí vysokého šoubyznysu, který je plný přetvářky, lží, zastírání a předstírané dokonalosti. Ze syrového pohledu do života Céline Dion až mrazí.

Zpěvačka se nejvíce bála toho, že lidé uslyší, že její hlas už není takový, jaký býval, a že většinu svých písní už asi nikdy nezazpívá. I přesto v sobě dokázala najít tu neskutečnou sílu a všem divákům dokumentu ukázat, jaký hlas nyní Céline Dion má.

Céline Dion se nevzdává a bojuje. Denně cvičí i několik hodin a je odhodlaná boj s touto nevyléčitelnou chorobou vyhrát. A tím se stává vzorem pro všechny, které v životě potká nějaká zdravotní komplikace. Neztrácet víru je totiž jen první krok.

Zpracováno na základě:

a na základě shlédnutí dokumentu Já jsem: Celine Dion

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Záchvat

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz