Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Chorvatsku může vyjít na pěkné peníze. Pokutu tam můžete dostat i za ručník nebo plavky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lucianphotography / Creative Commons / pexels.com

Chorvatský Dubrovnik

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější destinace Čechů pro letní dovolené. Jenže v posledních letech si tam musíme dávat pozor, abychom nedostali nějakou tu pokutu. Chorvatsko za poslední roky mimořádně zpřísnilo svá pravidla.

Článek

Že je Chorvatsko místem, kam k moři z Čech míří statisíce turistů každý rok, je obecně známou věcí. Chorvatsko ale už loni výrazně zdražilo a dovolená se tak pro mnoho Čechů stala výrazně nákladnější, než na jakou byli po dlouhá léta zvyklí. Jenže to není to hlavní, co českým turistům narušuje dovolenkový klid. Jsou to zejména pokuty, které v Chorvatsku můžete dostat.

Zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech je logický. Kdybychom byli v kůži Chorvatů, také bychom nechtěli, aby se nám po ulicích pohybovali opilí turisté, kteří si sem přijeli jen užívat. Jenže ono je to ještě mnohem horší. V mnoha přímořských městech totiž můžete dostat pokutu za to, že se tam pohybujete v plavkách. U mužů na pokutu stačí, že se po městě pohybují v koupacích kraťasech, ale nemají na sobě vrchní část oděvu, tedy jsou takzvaně do půl těla.

Představte si, že máte ubytování jen třeba pár set metrů od pláže. Člověk si řekne, že je tam za pár minut, tak se přece nebude převlékat, nebo si brát něco na sebe. Jenže jakmile opustíte pláž, můžete být pokutováni i na tak krátkém úseku. Stejnou pokutu můžete dostat i na nábřežích, která nejsou ke koupání určena.

Už roky turisty trápí problém, jak si na pláži zajistit dobré místo, když z ní odcházíme třeba na oběd, nebo si do ubytování odpočinout. Jedna taková účinná metoda skutečně existuje. Na pláži si necháme ručník, takže nám místa nikdo nezabere. Když se potom vrátíme, máme naše místo stále k dispozici. Jenže s tím v Chorvatsku moc nepochodíte. I za ručník na pláži, který vám takto rezervuje místo, můžete dostat velmi tučnou pokutu.

Loni zavedli Chorvaté také v některých svých městech, k nimž patří například Dubrovník, pokutu za to, že po městské dlažbě potáhnete kufr na kolečkách. Hluk z takových kufrů totiž ruší místní rezidenty. Takže pokud se do těchto historických míst chystáte, počítejte s tím, že i kufr na kolečkách si ponesete v ruce. Jinak vás čeká nemilá pokuta. Je potřeba si dát ale pozor také na kontroly na silnicích. Ty bude Chorvatsko i letos zpřísňovat.

Tyto chorvatské zákazy se mohou na první pohled zdát jako přitažené za vlasy, jde však o zcela logické kroky. Chorvaté se snaží jen o udržitelnost cestovního ruchu. Do Chorvatska jezdí přes léto takových turistů, že města přestávají jejich nápor zvládat. Navíc takový počet lidí ničí životní prostředí, snižuje kvalitu moře i ruší místní obyvatele. A je v pořádku, že s tím Chorvatsko něco dělá.

My jako turisté, kteří se do Chorvatska odváží vyrazit, se ale musíme mít na pozoru, abychom něco neporušili a nevysloužili si tak pokutu, která mnohdy dosahuje výše stovek eur.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz