Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci berou tolik, na kolik si vydělali. Proč to neustále řešíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

V poslední době se setkávám s tím, že se vehementně rozebírá, jaký důchod senioři pobírají. Objevují se zejména záporné komentáře výše seniorské penze. Někdy se člověk nestačí divit, co všechno je někdo schopen vymyslet.

Článek

Komentářů ohledně výše důchodů seniorů je plný internet. A já se ptám na jedinou otázku. Proč to neustále řešíte? Důchodci přece berou tolik, na kolik si vydělali. Jenže z různých stran slýchávám hlavně záporné komentáře právě k výši penzi našich seniorů.

Jednak se v médiích a na internetu objevují negativa ohledně toho, že někteří ze seniorů pobírají nepřiměřeně vysoké důchody. Někteří z nich skutečně berou nemalé peníze, ale berou je jen proto, že měli během svého zaměstnání vysoké platy, ze kterých odváděli do státního rozpočtu na dani z příjmu, sociálním a zdravotním pojištění, někdy i na solidární dani, vysoké peníze. Procentuálně jsou odvody do státního rozpočtu z různě vysokých mezd ve většině případů stejné, ale v hodnotách vyjádřených v korunách odvádí vždy více ten, kdo má vyšší plat.

Tím, že takový člověk odváděl právě na onom sociálním pojištění vysoké měsíční platby, dostane vyšší důchod. A to považuji za správné. Nicméně zde neexistuje přímá úměra. Nedá se říci, že když někdo odváděl na sociálním pojištění dvakrát více, dostane dvakrát vyšší důchod. Existuje totiž základní výměra důchodu, která je pro všechny stejná. Se stoupající mzdou tak vzrůstá i celková výměra důchodu, avšak pomalejším tempem.

Druhý názor, který je snad ještě hlasitější, je ten, že minimální důchod je příliš nízký. Takovýto minimální důchod ale dostanou jen ti, kdo v životě pracovali málo let. Zase si za to takoví jednotlivci mohou jen a jen sami. Jejich důchod je vypočítán na základě stejných pravidel jako důchod všech ostatních.

K tomu ale takoví lidé mohou žádat o mnoho dalších sociálních příspěvků, které jejich finanční situaci výrazně zlepší. Není to tedy tak, že tito lidé zůstanou jen s minimálním důchodem a stát se dále nezajímá. Přestože nesplnili podmínky proto, aby byl jejich důchod vyšší, je jim poskytnuta finanční pomoc, která jim může pomoci zajistit důstojné stáří.

Takže, prosím, neřešte, že má někdo v důchodu málo a jiný více, důležité je, aby důchody rostly spolu se stoupající cenovou hladinou národního hospodářství. Důchodci musí mít možnost si za svůj důchod koupit stále stejné množství zboží a služeb. Je nezbytné, aby výše důchodů reflektovala cenovou inflaci a aby se důchod zvedal rovnoměrně spolu s ní.

Důchodová reforma je něco, čemu se prostě nevyhneme, ať se nám to líbí nebo ne. Bez reforem by naše hospodářství nebylo udržitelné. Produktivních lidí je nyní v Česku málo. Početné generace jsou buď ty seniorské, nebo ty, do nichž patří děti, kteří ještě nejsou v produktivním věku. Za pár let může být zase všechno úplně jinak. Teď je ale reforma nezbytná. Jen je třeba postupovat tak, aby žádná ze stran nebyla poškozena a aby se v naší zemi žilo dobře všem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz