Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eva Veškrnová: Sestra bývalé první dámy byla velkou hvězdou. Nemoc jí ale donutila skončit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Monica / Creative Commons / pexels.com

Ilustrační foto

Dagmar Havlovou, dříve Veškrnovou, zná dnes asi každý. Je to noblesní dáma, která ve svém věku vypadá stále skvěle. Málokdo si ale vzpomene na její sestru, která byla kdysi hvězdou první velikosti. Zdraví jí ale nedovolilo v její kariéře pokračovat.

Článek

Eva Veškrnová je o pět let starší sestrou Dagmar Havlové, ženy bývalého prezidenta Václava Havla. I ona ale měla herecké a pěvecké vlohy po rodičích. Její kroky tak směřovaly na konzervatoř, kde se věnovala opernímu zpěvu. Zpěv byl pro ni vším a už při studiích tajně vystupovala s kapelou. Studenti totiž v té době nesměli veřejně vystupovat, pokud ještě neměli dokončená studia.

Po studiích se na ni usmálo štěstí a Eva nastoupila do Národního divadla v Brně, kde strávila více než dvě desetiletí. Byla v té době dokonce označována jako jeho první dáma. Protože ale kromě herectví vynikala právě svým zpěvem, byly to zejména muzikály, ve kterých Veškrnová své dovednosti předváděla publiku.

Ve filmové branži ale neprorazila. Zahrála si pouze v jednom jediném filmu. Televizní snímek Noc na zámku spatřil světlo světa v roce 1981. Vystupovala však v mnoha televizních estrádách, zpívala a tančila. Vidět jsme ji mohli i po boku Vladimíra Menšíka ve vtipných silvestrovských pořadech.

Jenže Eva Veškrnová si s sebou nesla zdravotní problémy z dětství. Už jako malé dívce ji lékaři z těla vyňali jednu ledvinu, o které se domnívali, že je příčinou jejich zdravotních problémů. Jenže se zmýlili a omylem ji odebrali tu zdravou. Eva Veškrnová o tom však neměla tušení a celý život žila pouze s jednou a k tomu ještě s nemocnou ledvinou. Když jí bylo čtyřicet, všechno to na ni dopadlo a ona skončila v nemocnici. Příčinou bylo úplné vyčerpání organismu. Následovala klinická smrt. Eva Veškrnová však svůj boj nikdy nevzdala.

Verdikt lékařů byl ale nemilosrdný. Na divadlo mohla Veškrnová vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nadobro zapomenout. Po návratu z nemocnice bylo navíc jasné, že bude muset přejít na zdravou stravu. Trvalo dlouho, než si Veškrnová na nový životní styl zvykla. Zdravá výživa se ale stala novým smyslem jejího života. Spolu se svým manželem začala pomáhat lidem, kteří měli podobné problémy jako ona, nebo jen chtěli změnit svůj životní styl. Eva Veškrnová uspořádala řadu přednášek a besed na téma zdravé výživy a stala se pro mnoho lidí v této oblasti mentorkou.

Na hudbu ale nezanevřela. Vydala album starých křesťanských písní a bez zpěvu si svůj život neumí představit. Její odhodlání nevzdat svůj boj s nepřízní osudu může být pro mnohé vzorem. Veškrnová přišla sice o to, co milovala, ale dokázala se realizovat v jiném odvětví, a přitom pomoci mnoha lidem. Je symbolem síly a odhodlanosti. Dnes ve svých 76 letech žije poklidný život na venkově a pěstuje bylinky.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz