Hlavní obsah
Lidé a společnost

Grace Kellyová: Hollywoodská herečka i nejkrásnější princezna historie zemřela po pádu ze skály

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Trailer screenshot / Wikipedia Commons / volné dílo

Grace Kellyová

Když začala s herectvím, asi nikoho nenapadlo, že se z ní jednou stane kněžna či princezna. A z Grace Kellyové se stala ta nejkrásnější princezna historie. Jenže smrt našla na monackých útesech.

Článek

Grace Kellyová se narodila v roce 1926 v americké Philadelphii. Pocházela z velké sportovně založené rodiny. Jejím otcem nebyl nikdo jiný než Jack Kelly, jeden z nejslavnějším amerických veslařů, který na letních olympijských hrách v letech 1920 a 1924 získal celkem tři zlaté medaile. Jenže Grace to táhlo spíše k profesi jejího strýce, který se nejen objevoval ve filmech jako herec, psal také scénáře a filmy režíroval.

Tanec a divadlo se staly Graceinou velkou láskou. Aby ale mohla odjet do New Yorku, musela se o sebe dokázat postarat. A protože byla velmi krásná, její kroky směřovaly na přehlídková mola. A velmi záhy se ocitla tam, kam se jen tak někomu nepodaří dostat za celý svůj život. Dostala roli na Broadwayi. Film pak na sebe nenechal dlouho čekat.

A pak už následovaly jen úspěchy. Za film Mogambo z roku 1953, který natáčela v Africe po boku největších hvězd té doby, získala Zlatý glóbus, za Děvče z venkova z roku 1954 pak Oscara. Následně se ale při jedné ze svých zahraničních návštěv seznámila s Rainierem III., monackým knížetem. Ten se jí dvořil a následně ji požádal o ruku. Kellyová jeho nabídku přijala a ukončila své učinkování ve filmu. Jejím posledním snímkem tak zůstalo pozitivně hodnocené romantické drama s komediálními prvky The Swan.

Z Grace Kellyové se stala monacká kněžna, někdy se označuje také jako monacká princezna. S Rainierem III. měla Grace tři děti. Druhý v pořadí se narodil chlapec, který dostal jméno Albert II a který je v současné době stále vládcem Monaka. Další dvě děti byly dívky. Při narození každého z potomků propuklo celé monacké knížectví ve velké oslavy.

Filmový průmysl ale strádal. Jeho plátna totiž opustila velmi talentovaná a krásná herečka. Grace Kellyová ale byla připravena být matkou a kněžnou svému novému lidu. Ve své nové roli byla snad ještě krásnější než na filmových plátnech, a tak si brzy vysloužila označení nejkrásnější princezny historie.

Její doslova pohádkový život ale zhatila dopravní nehoda. V roce 1982 nezvládla řízení v serpentinách, které jsou všudypřítomné po celém Monaku a její auto spadlo ze skály. V té době s ní v autě putovala i její nejmladší dcera, které v té době bylo 17 let. Vypadalo to, že Grace Kellyová pád přežila. Byla totiž při vědomí, když přijeli zachránáři. Následně se ale ukázalo, že se jednalo o zlomeninu krční páteře. Kellyová skončila v kómatu. Protože ale nebyla šance ji zachránit, rozhodl tehdejší monacký kníže Rainier III. o odpojení své ženy od přístrojů.

Grace Kellyová zemřela den po své nehodě ve věku 52 let. Její dcera se z nehody brzy zotavila a dnes se těší pevnému zdraví. Odkaz slavné herečky a nejkrásnější princezny historie tak žije v jejich potomcích i v krvi současného vládce Monaka.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz