Hlavní obsah
Cestování

Hamerský rybník: Dokonale skrytá oáza Prahy je ideální pro relaxaci, sportovní vyžití i zábavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kdo z Pražanů by neznal potok Botič, který do Prahy přitéká a ústí do Vltavy pod železničním mostem. Botič ale cestou vytváří spoustu přírodních zajímavostí a my vás dnes na jednu vezmeme s sebou.

Článek

Botič vytváří v Praze krásná místa, která už Josefa Kajetána Tyla inspirovala k napsání slov písně Kde domov můj, současné státní hymny. Když přitéká do Prahy tvoří krásné meandry ideální k procházce kolem nich, ale i další přírodní rezervace. Mimo jiné je voda v Hostivařské přehradě právě z Botiče, stejně tak voda v Hamerském rybníku. A k němu vás právě dnes chceme vzít.

Hamerský rybník se nachází v Záběhlicích jen kousek od odstavného nádraží v Michli, mezi Zahradním městem a sídlištěm Spořilov. Nalézt ho zde můžeme již od 2. poloviny 18. století. Když vznikl, skončila na jeho dně stará záběhlická královská tvrz Václava IV. A stojí tam pravděpodobně dodnes. Hlavním účelem Hamerského rybníka je chov ryb, ale má i protipožární a krajinotvornou funkci.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Hamerský rybník při revitalizaci

Od roku 2007 je ve vlastnictví Prahy. V té době započala revitalizace rybníku i jeho okolí a dnes slouží zdejší okolí i pro relaxaci, sportovní vyžití i zábavu místních obyvatel a návštěvníků. Zahrát si tu můžete tenis nebo plážové sporty. Najíst se zde můžete v místní restauraci. Na druhé straně rybníka pak můžete navštívit i rozsáhlý místní sklípek, kde můžete ochutnat nejen víno. Místo je vzhledem k mnoha atrakcím pro malé vhodné i pro rodiny s dětmi, což z něj v parných dnech dělá ideální místo pro vycházku. Vybere si zde úplně každý.

Uprostřed rybníka najdeme dva ostrůvky, bohužel si však nemůžete půjčit žádnou lodičku, kterou byste se po hladině projeli. Možná je to ale dobře, protože zejména ostrůvky slouží pro vegetaci živočichů. Najdeme na nich hnízdiště ptáků, objevují se tu dokonce i racci. Své místo zde nalezly i labutě, lysky nebo ropuchy. Vzácně se zde vyskytuje i čolek. Zatopená tvrz Václava IV. bývala přibližně v místech, kde se nachází větší z ostrůvků.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel Narození Panny Marie u Hamerského rybníku

Krajinu a přírodu kolem vhodně doplňuje kostel Narození Panny Marie, jehož základy pocházejí již ze 12. století a je vystavěn v románském stylu. Citlivé úpravy v pseudorománském stylu po jeho poničení bleskem v 19. století nám jej zachovali co nejvíce k obrazu původního kostela. Zatopenou tvrz už bohužel neuvidíme, jednalo se totiž pouze o její zbytky. Jako taková byla zničena pravděpodobně v období husitských válek. Nějaký čas na ni pobýval samotný král Václav IV.

Rybník není nikterak hluboký, o čemž svědčí i fotografie z jeho revitalizace na počátku 21. století. I tak je ale ideálním místem pro každého z okolí, kdo touží ve shonu hlavního města najít trochu klidu, načerpat nové síly, užít si zábavu či tu strávit sportovní odpoledne. Kromě toho má místo i svou historii, kterou, přestože ji jen těžko uvidíte, můžete nasát plnými doušky. I když je v létě Praha rozpálená, tady se budete cítit příjemně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz