Hlavní obsah
Cestování

If: Pevnost, která byla dějištěm jednoho z nejslavnějších románů historie. Dnes ji můžete navštívit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Padrecardu / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Stojí jen kousek od pevniny na malém ostrově. Dříve děsila všechny, kdo ji jen v dálce zahlédli. Dnes je místem, kam se sjíždějí turisté, aby obdivovali místo, které si Alexandre Dumas vybral do svého románu.

Článek

Pevnost If znají čtenáři historických románů zejména z románů Alexandra Dumase staršího. Byl tu dlouhá léta vězněn Edmond Dantes, hrdina románu Hrabě Monte Christo, ale měl sem být údajně situován i žalář bratra francouzského krále Ludvíka XIV., které ho známe jako Muže se železnou maskou.

Stavba na malém ostrově pochází z první poloviny 16. století. Tři věže pevnosti rozdílné výšky zajišťovaly obranu přístavního města Marseille. Samotná pevnost ale sloužila skutečně jako vězení se vskutku otřesnými hygienickými podmínkami. Právě z toho důvodu zde vězni příliš dlouho nevydrželi, doba jejich přežití na pevnosti If se pohybovala kolem devíti měsíců. Z pevnosti se údajně nedalo uprchnout.

Foto: wpopp / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Mezi historické kuriozity patří to, že zde v roce 1516 přebýval první nosorožec na evropském kontinentu od roku 248. Jednalo se o indického nosorožce, dar, kterého převážela loď z Lisabonu do Říma. Loď však musela zastavit u tohoto ostrůvku a nosorožec zde nějaký čas pobýval.

Každý rok zavítá na pevnost If kolem 100 tisíc návštěvníků, aby mohli tuto třípatrovou čtvercovou budovu o rozměrech 28 metrů obdivovat. Ostrov sám o sobě je velmi malý. Zaujímá rozlohu asi jen tří hektarů. Je jedním ze skupiny čtyř ostrovů Frioul v okolí Marseille. Ze všech čtyřech je však k pevnině nejblíže. Na ostrov se dostanete kyvadlovou lodní dopravou z města Marseille.

Mezi další zajímavosti patří to, že roku 1870 byla na okraji ostrova ulovena velryba o délce 13 metrů. Ta byla v jednom z marseillských muzeí vystavena až do konce 20. století, respektive byla k vidění její kostra.

Pokud se sem někdy vypravíte, za návštěvu stojí i skoro milionové město Marseille. Je to bašta francouzského jihu. Kromě krásného francouzské riviéry zde můžete obdivovat i několik monumentálních staveb. Asi tou nejznámější je v Marseille bazilika Notre-Dame-de-la-Garde, která se tyčí na vysokém kopci nad městem a je tak zcela bezpochyby největší městskou dominantou.

Foto: Epgui / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

bazilika Notre-Dame-de-la-Garde ve francouzském Marseille

Přestože je poměrně novou stavbou z poloviny 19. století působí značně orientálním dojmem. Z části za to může byzantská výzdoba v interiéru baziliky. Přestože je bazilika vysoká i spolu se základy staré pevnosti, na kterých stojí, jen asi 30 metrů, působí majestátním dojmem zejména díky svým umístěním. Město Marseille leží u moře, ale bazilika je postavena na kopci ve výšce 149 metrů.

V Marseille je toho k vidění ještě mnoho. Pohled na pevnost If, kterou jsme se vám zde dnes snažili přiblížit, je vskutku unikátní. Mořské vlny narážející do mohutných hradeb kolem celého ostrova z ní dělají místo někdy vskutku nedostupné. I tak ale stojí za to ho vidět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Marseille

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz