Hlavní obsah
Cestování

Itálii prostě miluju, je to nejkrásnější země Evropy. A dobře vím proč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adrienn / Creative Commons / pexels.com

Od mládí byla mojí nejoblíbenější dovolenkovou destinací Itálie. Navštívil jsem i spoustu jiných zemí v Evropě i mimo ni, ale genia loci, jakého najdete v Itálii, nenajdete nikde jinde na světě.

Článek

Itálie je jednou z nejnavštěvovanějších zemí na světě, takže vás mohou odradit davy turistů, které se tísní před těmi nejznámějšími památkami. Ani já to moc nemusím. Už roky tak navštěvuji malá a méně známá městečka, kam mnoho turistů nezavítá, které ale i přesto mají co nabídnout. A takových míst jsou v Itálii stovky, možná tisíce. Tohle jsou důvody proč Itálii doslova miluji.

Památky světového významu

Dříve se na poznávací dovolené a zájezdy jezdilo zejména kvůli památkám. Na gastronomické zážitky byla Itálie moc drahá, což už ale dnes neplatí. I tak si ale neodpustím se jednou za čas vrátit do míst, kudy Forem Romanem kráčel Julius Caesar s Kleopatrou, kde gladiátoři v Koloseu sváděli svůj boj o život, kde Leonardo da Vinci a další umělci té doby dostávali zakázky od florentské rady, kde se při zpěvu benátského gondoliéra projížděli zamilovaní na lodičkách nebo kde získal Přemysl Otakar I. dědičný titul českého krále vydáním Zlaté buly sicilské.

Památky světového významu ale nenajdete jen v Římě, Florencii, Pise, Benátkách či v Palermu, je jich doslova plná Itálie. Jejich věhlas se ale mezi zahraniční turisty ještě nerozšířil natolik, abyste si u nich nemohli v klidu posedět, nebo se pokochat výhledem na ně z nedaleké kavárny.

Romantická městečka

Nikde jinde nenajdete tolik romantických míst jako v Itálii. Tady jsou romantická celá města. Obce tu často stojí na kopcích či skalách, kde se domky mačkají jeden na druhý. Mezi nimi se dá projít jen úzkými křivolakými uličkami, které na vás dýchnou tou pravou Itálií. Člověku zůstává rozum stát nad tím, v čem všem jsou Italové schopni bydlet. Všechno kolem domů je krásně nazdobené, rostliny kvetou a pnou se snad po všech zdech.

I v těchto zákoutích ale najdeme malebná náměstíčka, kde si můžeme dát pravou italskou pizzu nebo si jen tak vychutnat silnou italskou kávu. Za obdiv pak stojí i některé malé kostelíky, které cestou potkáme, nebo nádherné výhledy na údolí či hory kolem, kterých je z těchto míst vždy dostatek.

Gastronomie

Italská gastronomie je perlou, na kterou se při žádné návštěvě této země nesmí zapomenout. Ta totiž dělá z návštěvy Itálie doslova ráj na zemi. Italská pizza s kvalitními surovinami pečená v peci, různé druhy těstovin a omáček nebo naprosto jedinečný street food musí ochutnat snad každý návštěvník.

Nejsou to ale jen jídla v restauracích či pouličních občerstveních, které přijdou turistovi k chuti. Stačí vyzkoušet některý z výborných sýrů nejen z kravského, ale třeba i ovčího nebo dokonce buvolího mléka. Na průhledné plátky nakrájené typické italské salámy zkrátka chutnají úplně jinak než u nás.

Vřelost a povaha Italů

Tím, co podtrhne pocit, který si člověk z takového dovolené přiveze, je neskutečná vřelost Italů. Přestože nebudete hovořit jejich jazykem, budou se s vámi bavit velmi mile a rádi vám ve všem ochotně pomohou. Shon a stres u nich rozhodně neočekávejte. Mají na všechno dostatek času a žijí v jakési harmonii s okolím.

Itálie je zkrátka slabostí mého srdce a místem pro výlet, který si prostě nemohu odpustit. Vracím se tam pravidelně a je to asi jediné místo, kam bych se s chutí odstěhoval.

Použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz