Hlavní obsah
Cestování

Italové věděli, jak se vyhnout placení daně ze staveb. Jejich unikátní domy mají skládací střechu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Holger Uwe Schmitt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Na slunném jihu Itálie nebylo vždy tak krásně, jak to vidí dnešní turisté. Během minulých staletí byli místní občané pod tíhou vysokých daních. Našli však způsob, jak se vyhnout placení daně ze staveb, a zachovali nám tak architektonický skvost.

Článek

Městečko Alberobello fascinuje návštěvníky z celého světa. Je to především zásluhou unikátních kamenných domů, které svým tvarem i vzhledem tvoří jedinečné panorama celého města. Říká se jim trulli.

Trulli jsou domy nebo chýše postavené na čtvercovém, obdelníkovém, ale nejčastěji kruhovém půdorysu. Typické jsou svými bílými zdmi, ale nejdůležitější byla pro jejich majitele tak trochu zvláštní střecha, která v dřívějších dobách skvěle posloužila svému účelu.

Foto: Berthold Werner / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Řada domů trulli s rozebíratelnou střechou

Za masové rozšíření trulli v městečku Alberobello i v okolí mohly daně. Zdejší obyvatele totiž sužovala neúnosná výše těchto daní, mezi něž patřila i daň ze staveb. Ta se odváděla z každé dokončené stavby. U domů typu trulli je ale střecha navržena tak, aby umožnila jejich majitelům její rychlé rozebrání a stejně rychlé opětovné složení. Jde vlastně o takovou skládací střechu.

Pokud se do města blížil výběrčí daní, byli na to místní hlídkou upozorněni, střechy svých domů složili a výběrčímu tvrdili, že jejich domy ještě nejsou dostavěné, protože nemají střechy. Zprvu jim to procházelo, následně byly domy typu trulli prohlášeny za ilegální. Dodnes tu však stojí a jsou architektonickým zázrakem zdejšího okolí.

Foto: Holger Uwe Schmitt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

V Alberobello najdeme i kostel postavený ve stylu domů trulli

Když dorazíte do Alberobella, úzké uličky plné domů trulli vás okouzlí. Na první pohled vypadají totiž všechny stejně, ale při bližší prohlídce poznáte, že je každý úplně jiný, a že každý má svůj vlastní příběh. Najdete zde malé domky, větší domy, dvojdomky sloužící různým účelům. Ve většině z nich lidé dodnes bydlí, v některých však naleznete obchody, restaurace, ubytovací zařízení pro turisty.

Procházka těmito ulicemi Alberobella je jako taková cesta do minulosti. Místo totiž vypadá, jako kdyby bylo netknuto časem, jako kdyby stále čekalo, až se objeví výběrčí daní a bude třeba rozebrat střechy. Ucítíte zde neskutečně silnou atmosféru okamžiku.

Foto: Holger Uwe Schmitt / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jedna z nejkrásnějších ulic v Alberobello

Díky své jedinečnosti, unikátnosti a zachovalosti bylo místo zařazena na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a patří k tomu nejlepšímu z celé jižní Itálie. Samozřejmě tu nenajdete jen trulli, přestože je v Alberobellu jejich koncentrace největší. K vidění jsou i další historické památky.

Zdejší místo přitahuje každý rok tisíce návštěvníků z celého světa, kteří touží vidět tento unikát a zažít zdejší jedinečnou atmosféru. Takže pokud plánujete cestu do Itálie, nezapomeňte se do Alberobella podívat. Můžete totiž prozkoumat, jak vypadají trulli nejen zvenčí, ale i zevnitř. Když budete mít štěstí, možná vám někdo z místních ukáže, jak se střecha právě na jeho domě rozebírá a opět skládá zpět.

Foto: Abbrey82 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

V noci je Alberobello snad ještě krásnější

Nejsnáze se sem dostanete, když poletíte do nedalekého města Bari, kam existuje pravidelná linka. Prozkoumat tak můžete nejen Alberobello, ale i další krásná městečka na tomto pobřeží.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Trulli

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz