Hlavní obsah
Umění a zábava

Iveta Bartošová byla z dvojčat, proslavila se ale pouze ona a její sestra upadla v zapomnění

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Iveta Bartošová už není více než deset let mezi námi. Její písně však žijí dál a některé z nich jsou doslova nestárnoucí. Její sestra Ivana měla také našlápnuto na slibnou pěveckou kariéru, dnes o ní ale není slyšet.

Článek

Když rodina Bartošova očekávala narození potomka, nikdo z nich v té době netušil, že Svatava Bartošová porodí dvojčata. Medicína totiž ještě nebyla na takové úrovni, jako je dnes. Nejprve se tak narodilo děvče, které dostalo jméno Ivana, teprve o pár minut později spatřila světlo světa Iveta.

Přestože Iveta s Ivanou byly dvojčata, nikdy si vzhledově nebyly příliš podobné. A povahově byla každá úplně jiná. Paradoxně to byla právě Ivana, která měla větší šanci prorazit se zpěvem v českém showbyznysu. Byla průbojnější a živější. Iveta působila tak trochu zakřiknutě.

Osud ale chtěl, aby Iveta začala zpívat dřív. Ivana se ke zpívání dostala až později. Jenže tím, že křestní jména obou zpěvaček začínala stejným písmenem, docházelo často k nedorozuměním, když bylo někde na plakátu uvedeno, že vystoupí I. Bartošová. Ivana se pak rozhodla pro pseudonym, který vznikl pouhou přesmyčkou. Místo Ivana si začala říkat Viana.

Největší úspěchy pak Viana Bartošová zažívala na konci 80. a začátku 90. let. Mezi roky 1988 a 1991 se pravidelně umisťovala kolem dvacátého místa v anketě popularity Český slavík. Iveta ale nechtěla se svou sestrou z uměleckého hlediska mít nic společného. A protože v české hudbě bylo místo pouze pro jednu Bartošovou, rozhodla se Ivana, že jí půjde z cesty a odjela nakonec do NDR, kde sklízela úspěch se svým velkým turné.

Osud ji ale nakonec zavál do Švýcarska, kde pracovala jako diskžokejka. Našla tam však svoje štěstí. Seznámila se tam se svým budoucím manželem, se kterým dnes vlastní truhlářskou firmu. Na pěveckou kariéru pomalu zapomněla. Ještě jednou se k ní ale nakonec vrátila. V roce 1996 nahrávala Iveta Bartošová své poslední album před narozením syna Artura s názvem Čekám svůj den. A právě na tomto albu vyšel společný duet sester s názvem S láskou. Hlasy Ivany a Ivety si jsou v této písní velmi podobné a jedná se o jeden z nejkrásnějších Ivetiných duetů. Pak už se Ivana Bartošová ale ke zpívání nevrátila.

Přestože Ivana žije ve švýcarském městečku Brugg, je v kontaktu se svojí matkou Svatavou a bratrem Lumírem. Na veřejnosti se ale často neukazuje a snaží se vyhýbat novinářům. Přesto v roce 2022 vystoupila v pražské Lucerně na vzpomínkové akci, kterou organizovala na počest své zesnulé sestry.

Ivana Bartošová měla všechny předpoklady k tomu, aby to byla právě ona, kdo se stane slavnou českou zpěvačkou. Iveta ale české obecenstvo uchvátila svou nevinností a do jisté míry i nepředstíranou naivitou, která jí v duu s Petrem Sepešim a v jejich sólových začátcích výrazně pomohla.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz