Hlavní obsah
Lidé a společnost

Iveta Bartošová měla zvláštní kouzlo: Mohla udělat cokoli a fanoušci jí vždycky všechno odpustili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Iveta Bartošová. V Česku a na Slovensku se asi najde jen málo lidí, kteří toto jméno neznají. Iveta Bartošová se nesmazatelně vryla do srdcí statisíců fanoušků v obou těchto zemích.

Článek

8. dubna letošního roku mohla Iveta Bartošová oslavit své 57. narozeniny. Zároveň to bude v tomto měsíci přesně 9 let, co svůj život předčasně ukončila na kolejích v blízkosti vlakové stanice Praha-Uhříněves. Pro mnohé Čechy a Slováky však stále zůstává legendou.

Iveta Bartošová se narodila v obci Čeladná v roce 1966. Už od mala milovala zpěv. A první úspěchy na sebe nenechaly dlouho čekat. Po několika účastech v soutěžích pro začínající zpěváky tvořila již ve svých 17 letech duo s Petrem Sepešim, do kterého se zamilovala. Bohužel jejich vztahu osud nepřál a Petr Sepeši zemřel v roce 1985 na železničním přejezdu, kdy jeho vůz smetl vlak.

Iveta se z toho dlouho nemohla vzpamatovat, ale postupem času začala hrát v různých hudebních uskupeních, jako byly například Kroky Františka Janečka nebo skupina Balet. Rok 1986 pro ni znamenal takový pomyslný start na sólové dráze. Seznámila se s Ladislavem Štaidlem, který se stal v jejím životě osudovým mužem. Pod jeho vedením sklízí jeden úspěch za druhým. Už v témže roce se poprvé stává zlatou slavicí. Tento titul ve svém životě získala celkem třikrát, ale na předních příčkách se umisťovala prakticky po celý svůj další profesní život.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Iveta Bartošová na děkovačce koncertu v divadle Hybernia v roce 2008

Na začátku 90. let si Iveta zahrála krásnou hraběnku ve filmu Jaroslava Soukupa Svatba upírů. V roce 1993 ale Ivetu provází první mediální skandál ve spojitosti s údajným únosem Romanem Třískou, jehož však soud následně zprostil obvinění. Pro Ivetu toto období znamenalo velké trauma. Poté se ale začalo blýskat na lepší časy. V roce 1996 se jí narodil její jediný a milovaný syn Artur, který byl synem právě Ladislava Štaidla.

Ladislav Štaidl byl však po celou dobu jejich vztahu ženatý, což Iveta těžce nesla. Dle některých zdrojů si Štaidl navíc nepřál, aby Iveta po narození syna dále pracovala. Ivetě se však podařilo něco neuvěřitelného. Její návrat na hudební scénu byl označen jako comeback století a Iveta Bartošová se s hitem Tři oříšky ze slavné české pohádky vrací na výsluní českého šoubyznysu. Vztah s Ladislavem Štaidlem se však rozpadá a definitivně končí v roce 1999.

Následuje několik dalších neúspěšných vztahů, ve kterých Iveta stále hledá svou životní lásku. Tu její vysněnou se jí však najít nedaří. Nastávají problémy, které Iveta Bartošová pravděpodobně řeší alkoholem a prášky. Mluví se o několika pokusech o sebevraždu. To ji nakonec v roce 2006 dožene do psychiatrické léčebny, kde stráví několik měsíců. Po návratu ale září štěstím a nadějí, že našla toho pravého - Jiřího Pomeje.

Jejich svatba na zámku Hluboká v roce 2008 udělá z Ivety Bartošové konečně paní. Iveta září štěstím a vypadá v tomto období výborně, jako by snad nikdy těžkými obdobími neprošla. Ani Jiří Pomeje ale nebyl tím pravým a jejich vztah se začíná hroutit tak rychle, jako začal. Iveta padá do stejných problémů jako před lety a už v závěru roku 2009 to s ní jde z kopce. Pár byl definitivně rozveden v roce 2010.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Iveta Bartošová s Jiřím Pomeje v roce 2008, kdy s ním ještě byla šťastná

Iveta se jako vždy snaží ze svého neúspěšného vztahu vzpamatovat a útěchu nachází u italského hraběte Domenica Martucciho. Její pěveckou kariéru však provázejí další fiaska. V médiích se stále spekuluje o tom, která její vystoupení jsou pod vlivem alkoholu nebo prášků.

Přichází další vztah, tentokrát s Josefem Rychtářem. Vypadá to, že se Iveta po jeho boku pomalu dává dohromady. Ani její další comeback v roce 2012 však nedopadá dobře. Zkrachovalá televizní stanice Pětka jí v té době umožnila mít svou vlastní reality show, která by sledovala návrat hvězdy. Iveta tento úkol však bohužel nezvládla.

Kolem Ivety se začíná pohybovat velmi kontroverzní postava, Zdeněk Macura. Ten tvrdí, že Ivetu miluje a Iveta miluje jeho, ale že je Ivetin současný partner nenechá, aby spolu mohli žít. Zdeněk Macura tak tajně Ivetu odváží do Itálie. Podle jeho slov na její přání, podle slov Josefa Rychtáře proti její vůli. Jak to bylo skutečně se už asi nikdy nedozvíme.

Josef Rychtář se vydává na záchrannou akci a Ivetu z Itálie přiváží zpět. V roce 2013 se z nich oficiálně stávají manželé. Iveta však nevypadá dobře. Vleklé zdravotní problémy a úbytek váhy se na ní podepisují. Přesto se však znovu pokouší o návrat na hudební scénu a na přelomu roku 2013 a 2014 pořádá řadu koncertů po celém Česku. Fanoušci jsou z jejich vystoupení nadšení a mají radost, že se jejich Ivetka vrátila. 29. dubna 2014 však Iveta ukončuje svůj život pod koly osobního vlaku. Její sen o spokojeném a šťastném životě se tak nikdy nesplnil.

V srdcích svých fanoušků však zůstane navždy. Její hity jako Knoflíky lásky, Málo mě zná, Víš lásko, Tichá píseň, Láska má je zákon, Půlnoční smíření, Tři oříšky, Nekonečná nebo Ve jménu lásky nám už navždy budou znít v uších. A občas i v našich rádiích.

Iveta Bartošová měla jednu zvláštní vlastnost, jakési kouzlo. Ať udělala jakýkoli exces, ať se zachovala jakkoli, její fanoušci ji vždycky milovali. A nejen její fanoušci. Celý národ jí vždycky všechno odpustil a přál jí, aby se z těch špatných věcí už jednou provždy vymotala a žila šťastně tak, jak o tom vždycky snila. Snad alespoň pár pozdravů tam na místo, kam odešla, ji potěší tak, jako ji těšil potlesk publika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Josef Rychtář
Zdeněk Macura
Domenico Martucci
Jiří Pomeje

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz