Hlavní obsah
Finance

Jak se změní mzda od ledna 2024? Čisté mzdy se sníží, ale ne o tolik, jak hrozilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Od ledna roku 2024 dojde ke změně výpočtu čisté mzdy. Z hrubé mzdy bude odváděno více peněz, takže zaměstnanci dostanou ve výsledku nižší čistou mzdu. Nebude to ale o tolik, jak se předpokládalo.

Článek

Už za pár desítek dnů se rozloučíme se starým rokem a přijde rok nový, který s sebou, obdobně jako každý nový rok, přinese řadu změn. Jednou ze změn bude změna ve výpočtu čisté mzdy. Odvádět budeme nyní více. Ale o kolik přesně to bude, vám v tomto článku ukážeme na příkladu.

Nejvýraznější změnou ve mzdové problematice, která se nás dotkne všech, bude zavedení povinných odvodů zaměstnance na nemocenské pojištění ve výši 0,6 % hrubé mzdy. Jedná se o novou položku odvodů, která dosud nebyla na mzdy aplikována.

Kromě této zcela zásadní změny ale nastanou ještě tři další změny. Všechny se týkají slev na dani. První z nich znamená kompletní zrušení daňové slevy na studenta. Studenti už si tak od své daňové povinnosti neodečtou 335 Kč měsíčně, na které měli až do letošního roku nárok. Stále ale platí, že mohou využít základní slevy na poplatníka ve výši 2570 Kč měsíčně. Tato možnost zůstává pro všechny.

Ruší se také školkovné, které dost podstatně pocítí rodiče malých dětí. Stát doteď přispíval na umístění dětí do školek v maximální částce 16 200 Kč, výše minimální mzdy, ve formě slevy na dani. Sleva se ruší v plné výši. Poslední upravenou slevou je pak sleva na nezaopatřeného manžela nebo na nezaopatřenou manželku. Tu mohl do letošního roku využít každý, jehož manžel či manželka neměli příjem přesahující 68 000 Kč za kalendářní rok. Nyní ji bude možné využít jen u manželů a manželek, kteří pečují o dítě do 3 let. Sleva byla ve výši 24 840 Kč.

Pokud tedy modelový pracovník nebude mít manželku, ani děti, a pro náš příklad si zvolíme hrubou mzdu zhruba na úrovni mediánové mzdy, tedy 35 000 Kč, pak bude rozdíl následující. V letošním roce z takové výše hrubé mzdy při neexistenci dalších úlev a za předpokladu uplatňování pouze základní slevy na poplatníka obdržíme na účet 28 470 Kč. Od ledna příštího roku se taková částka ve stejném případě sníží na 28 260 Kč. Jde tedy o rozdíl 210 Kč měsíčně, za rok tak takovýto modelový pracovník přijde o 2 520 Kč.

Pokud však budeme brát v potaz případ, kdy k tomuto platu bude mít modelový pracovník dítě ve školce a manželku bez práce starající se o domácnost, přijde tento pracovník o mnohem více. Pokud bude dítě do 3 let, přijde o možnost uplatnění výše školkovného, tedy o 16 200 Kč za rok. Jestli však bude dítě starší 3 let a manželka se bude starat o domácnost, pak takový pracovník přijde ještě o dalších 24 840 Kč za rok.

Takové jsou změny, které nás čekají od ledna příštího roku. Změny na čisté mzdě pocítí každý, bude to však v různé výši podle výše platu. Nejcitelněji však změny dopadnou na lidi s malými dětmi, studenty a manželky či manžely, kteří se starají o nezaopatřený protějšek, tedy na ty nejpotřebnější.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz