Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jana Nováková: Stoupající hvězdu českého filmu zabil vlastní manžel, pak spáchal sebevraždu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Mohla z ní být velká hvězda. Měla ambice prorazit i ve světě a rozhodně se nebála jít do všeho naplno. Jenže se provdala za nesprávného muže, který nedokázal snést její popularitu a zejména to, že se líbila ostatním mužům.

Článek

25. září 1948 se v Praze narodilo neobyčejně talentované děvče. Byla jím budoucí česká herečka s tragickým osudem, Jana Nováková. Od mládí milovala pohyb a sport. Rozmanitost jejich zálib byla až obdivuhodná. Kromě baletu jí bavila gymnastika, tenis, jízda na koni, golf, vodní lyžování. Snila o tom, že bude lékařkou. Jenže po dvou letech studia zdravotnické školy se rozhodla, že se bude věnovat tomu, co jí baví odmalička. Literatura, móda a zejména film. Toto prostředí zbožňovala zejména díky Františku Hrubínovi, který byl jejím mentorem. Milovala i psaní básní.

Lékařka tedy byla pasé. Jana Nováková se rozmýšlela, jak začít. Přátelé jí poradili, aby se přihlásila na kurz manekýnek, který by ji do velkého světa mohl pomoci. A skutečně. Ještě jí nebylo ani osmnáct let a už dostávala první malé role v krátkých televizních filmech.

Rok 1966 pro ni znamenal zlom v její kariéře. Začala být vyhledávanou a obsazovanou herečku. Toho roku ztvárnila i svou první velkou roli ve filmové parodii Fantom z Morrisvillu. Zvítězila tehdy nad 400 adeptkami, které se společně s ní zúčastnily konkurzu. Bořivoj Zeman si ji vybral, protože v roli Angličanky ze 20. let vypadala neobyčejně noblesně. Byla v té roli opravdu jedinečná a zásluhu na tom měla zejména její píle. Dohledávala si informace o tehdejších dívkách z vyšší společnosti a prostudovávala si potřebnou anglickou literaturu. Režisérům se líbila její pracovitost a smysl pro detail. Přestože byla poměrně nezkušená, třpytila se v tomto filmu mezi největšími hvězdami té doby, Oldřichem Novým či Květou Fialovou.

Pak se přihlásila na DAMU, jak jí bylo starší hereckou kolegyní doporučeno. Sláva, která jí doslova rostla před očima, z ní udělala dívku s velkými ambicemi. Nechtěla se spokojit s filmem v tehdejším Československu, chtěla se stát slavnou i za hranicemi. Bylo jí tehdy 18 let a myslela, že toho může docílit pouze tak, že se provdá za bohatého muže s cizí státní příslušností. A tak se také stalo. V roce 1967 si vzala německého obchodníka Evžena Grubera. Věkový rozdíl mezi nimi byl ale propastný. Dělilo je 45 let. Byla však zajištěná a jejím novým domovem se stal Mnichov.

Díky kontaktům svého muže si brzy zahrála v prvním německém filmu. Přestože Jana Nováková žila v luxusu, štěstí a klidu si moc neužila. Její manžel byl posedlý žárlivostí. To, že má o 45 let mladší ženu, ho neustále přivádělo k myšlenkám, zda mu jeho žena není nevěrná. Při natáčení slavného filmu Nebeští jezdci si Gruber vymohl, že bude u natáčení všech milostných scén. Přestože film měl pak premiéru v Praze, Jana Nováková dostala od manžela zákaz se premiéry zúčastnit.

Napětí v manželství se stupňovalo, ale nikdo tehdy netušil, jak špatně to může skončit. Nešťastná Jana si skutečně při natáčení našla milence v jejím věku. Rozvod byl tak na spadnutí. Už k němu ale nedošlo. Dne 4. prosince 1968 se při jedné hádce Gruber tak rozčilil, že se přestal kontrolovat. Začal Janu škrtil, následně po ní začal střílet ze své zbraně. Čtyři rány zpečetily život mladé filmové hvězdy. Pak obrátil zbraň proti sobě a spáchal sebevraždu.

Ten den zemřela nadějná hvězda českého filmu, kterou mohla čekat velká budoucnost nejen u nás, ale i v zahraničí.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz