Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jaroslav a Dana Stodolovi: Nejhorší sérioví vrazi v historii ČR. Oběťmi byli důchodci i sousedé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rdne Stock Project / Creative Commons / pexels.com

Sériové vraždění je ta nejhorší forma zločinu, kterou na sebe mohou zločinci vzít. V historii naší země však takových jedinců existuje poměrně velké množství. Od vzniku samostatné České republiky však těmi nejhoršími byli Jaroslav a Dana Stodolovi.

Článek

Jaroslav a Dana Stodolovi, nejhorší sérioví vrazi v historii ČR, byli v roce 2004 odsouzeni na doživotí za spáchání 17 závažných trestných činů. Už v roce 2001 začali krást v podnikové ubytovně, kde předtím oba bydleli a pracovali. Byli však přistiženi, Jaroslav byl za tento prohřešek okamžitě propuštěn, Dana z této práce odešla již dříve. V její hlavě se však, zejména z důvodu špatné finanční situace, zrodil nápad, že by mohli společně okrást nějakého seniora.

Už v září téhož roku oloupili seniora, o kterém věděli, že půjčuje peníze, takže předpokládali, že se u něj bude nacházet dostatek hotovosti. Nechali ho svázaného a bezbranného v jeho bytě. Objeven byl až po dvou dnech ve špatném stavu a po necelém roku života pak zemřel. Hned v listopadu se rozhodli, že okradou svého souseda. Ten je však při loupeži přistihl a strhl Jaroslavovi punčochu z hlavy. Jakmile bylo Stodolovým jasné, že je soused poznal, převzal iniciativu Jaroslav. Souseda ve strachu uškrtil. Tím se Stodolovi stali viníky své první vraždy. Celá vražda však byla vyhodnocena jako úmrtí bez cizího zavinění. Manželé totiž souseda uložili do postele a rozmístili kolem něj svíce. Od jedné takové svíce pak chytl celý dům. Jaroslav Stodola se dokonce zúčastnil sousedova pohřbu.

Pak už jejich řádění nabíralo na obrátkách. Ještě v listopadu vyloupili další svou sousedku, která milovala šperky. Bitím jí chtěli donutit, aby jim prozradila, kde šperky schovává. Ta jim však nic neřekla. Na řadu přišel opět Jaroslav, který jí udusil polštářem. Tělo pak zakopali na zahradě. Kromě peněz a šperků odcizili z domu i doklady sousedky a další věci, aby to vypadalo, že sousedka jen odcestovala a nikdo se po ní nesháněl.

Další manželský pár uškrtil Jaroslav Stodola kabelem od lampičky. Dům ale po odchodu Dany zamkl Jaroslav zevnitř, pustil v domě plyn a vyplížil se ven okénkem. Vyšlo mu to. Tento případ byl odložen jako udušení plynem.

Jednu z nejbrutálnějších vražd spáchala Dana Stodolová sama. V Kardašově Řečici přesvědčila místní seniorku, že je obětí záplav v Praze a ta jí u sebe nechala přespat. Druhý den ji ale Dana svázala, několikrát udeřila válečkem do hlavy a čtyřikrát bodla nožem do hrudníku. V domě pak strávila s mrtvolou ještě jednu noc.

Následovalo další napadení jednoho ze sousedů, který bydlel naproti. Toho se Jaroslav Stodola snažil na půdě oběsit na telefonním kabelu, který omotal kolem trámu. Kabel se ale přetrhl a soused spadl na podlahu. Jaroslav ho ukopal k smrti. Vražda byla opět vyšetřováním označena za sebevraždu a bylo vyloučeno cizí zavinění.

Při dalším přepadení se manželé snažili zlikvidovat hned tři osoby. Seniorku a její dvě dcery. Seniorka však útok přežila a na policii popsala muže, který se ji snažil zabít a zabil dvě její dcery. Policie si vytipovala Jaroslava Stodolu. Kvůli nedostatku důkazů však k jeho zatčení nedošlo. Hned u dalšího zločinu však byli manželé vyrušeni a následně zadrženi policistou. Jaroslav se ke všem zločinům přiznal, snažil se však na sebe vzít i vinu své ženy, přestože hlavní iniciátorkou zločinů byla právě ona. V roce 2004 byli odsouzeni a v roce 2006 po vzájemné dohodě rozvedeni. V době odsouzení bylo Jaroslavovi 37 let a Daně 34 let. Od roku 2001 do roku 2003 stihli Stodolovi zavraždit minimálně osm osob, ale předpokládá se, že mají na svědomí i další dvě oběti. Stále tak zůstávají nejhoršími sériovými vrahy v historii samostatné České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz